2013-04-21 11:42:03
Φωτογραφία για Βοστόνη: Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του υπόπτου
Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, δεύτερου υπόπτου για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, ο οποίος συνελήφθη μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση και νοσηλεύεται φρουρούμενος «Δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει», δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή που συμμετέχει στην έρευνα, ο 19χρονος φέρει τραύματα από πυροβολισμό στο λαιμό και δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Δημόσιος δικηγόρος

Εν τω μεταξύ, δημόσιος δικηγόρος ανέλαβε την υπεράσπιση του Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Η Μίριαμ Κόνραντ, επικεφαλής του γραφείου της Βοστόνης που αντιπροσωπεύει υπόπτους εγκληματικών πράξεων οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, δήλωσε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «το γραφείο θα αναλάβει την υπόθεση μόλις ασκηθούν οι ποινικές διώξεις».


Η ίδια ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πηγή που συμμετέχει στην έρευνα, αποκάλυψε ότι οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να καταθέσουν μηνύσεις κατά του Τσαρνάεφ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αστυνομικές αρχές δεν διάβασαν στον 19χρονο τα δικαιώματά του, όπως συνήθως γίνεται κατά τη σύλληψη εγκληματιών ώστε οι δηλώσεις τους να είναι αποδεκτές από το δικαστήριο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρέσει αυτό το ατόπημα, αφού επρόκειτο για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και θα ανακρίνει εκτενώς τον ύποπτο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί ή άλλοι συνεργοί.

Τουλάχιστον έξι βόμβες είχαν στην κατοχή τους οι ύποπτοι

Τα δύο αδέρφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις είχαν στην κατοχή τους έξι βόμβες, ένα πιστόλι και ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους, όταν σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

«Είχαν τουλάχιστον έξι βόμβες», είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουότερταουν, Έντουαρντ Ντεβό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Βρήκαμε μια χύτρα ταχύτητας, η οποία εξερράγη κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο των αδελφών Τσαρνάεφ δύο αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που οι δράστες δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον Ντεβό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης αντηλλάγησαν περισσότεροι από 200 πυροβολισμοί μέσα σε διάστημα 5-10 λεπτών.

Στο μεταξύ, η Ρωσία είχε ζητήσει το 2011 από το FBI να πραγματοποιήσει έρευνα για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του το FBI σημείωσε ότι τόσο από την ανάκρισή του όσο και από τις έρευνες των μετακινήσεών του, τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο και τις διασυνδέσεις του με άλλα άτομα, δεν προέκυψε ότι ο νεαρός είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Δεν είναι κοινοί εγκληματίες, αλλά τρομοκράτες»

«Οι δράστες των πράξεων αυτών δεν είναι κοινοί εγκληματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά αποτελούν τρομοκράτες που στόχο έχουν να βλάψουν και να σκοτώσουν αθώους Αμερικανούς πολίτες», δήλωσαν ομόφωνα οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνα και η Κέλλυ Αγιότ του Νιου Χάμπσιρ. Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ