2013-04-24 12:22:49
Φωτογραφία για Τους έμπλεξαν επειδή ήταν μουσουλμάνοι δήλωσε η μητέρα του Ταμερλάν και του Τζαχάρ
Τους έμπλεξαν επειδή ήταν μουσουλμάνοι, δήλωσε απόψε στο CNN η μητέρα του Ταμερλάν και του Τζαχάρ Τσαρνάεφ, η οποία σε δραματικούς τόνους περιέγραψε τα αισθήματά της όταν είδε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες του νεκρού παιδιού της. Επίσης επέμενε ότι τα παιδιά της είναι αθώα υπογραμμίζοντας ότι ο μικρός της γιός δεν μπορεί να μιλήσει πιά και να φωνάξει για την αθωότητά του. Ως γνωστόν ο Τζαχάρ φέρει τραύμα στη γλώσσα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Οι γονείς του Ταμερλάν και του Τζαχάρ προτίθενται να ταξιδεύσουν στην Αμερική για τη ταφή του μεγάλου τους παιδιού και για να επισκεφθούν, εάν τους επιτραπεί, το 19χρονο ύποπτο, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βοστώνης.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Ταμερλάν, ο νεκρός πλέον ύποπτος για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, αγόρασε τον Φεβρουάριο δύο μεγάλα πακέτα πυροτεχνήματα από ένα κατάστημα στο Σίμπρουκ, του Νιού Χάμσαϊρ. Η ανακοίνωση έγινε από την εταιρεία που λειτουργεί το κατάστημα.


Η ποσότητα της πυρίτιδας από τα πυροτεχνήματα που αγοράστηκαν δεν θα ήταν “μάλλον καθόλου αρκετή” για την κατασκευή των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στον Μαραθώνιο, όπως αυτές (οι βόμβες) έχουν περιγραφεί δημοσίως, δήλωσε ο Ουίλιαμ Βάιμαρ, αντιπρόεδρος της εταιρείας Phantom Fireworks, που κατασκευάζει τα πυροτεχνήματα.

Η χήρα του Ταμερλάν, συνεργάζεται με κάθε τρόπο με τις αρχές, ενώ φαίνεται να είναι απόλυτα σοκαρισμένη από το γεγονός ότι ο σύζυγός της ήταν υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους –συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου αγοριού- και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακόμα 264 άνθρωποι.

Ο 26χρονος Τσετσένος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις αστυνομικές αρχές, ενώ ο 19χρονος αδελφός του, Τζοχάρ, νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Βοστόνης.

Η δικηγόρος της Κάθριν Ράσελ, σύζυγος του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, αρνήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οποιαδήποτε ανάμειξη της 24χρονης γυναίκας με το σχέδιο των βομβιστικών επιθέσεων. «Κάνει ό,τι μπορεί ώστε να βοηθήσει στις έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών», δήλωσε η δικηγόρος της. «Είναι πραγματικά σοκαρισμένη από τις αναφορές σχετικά με την ανάμειξη του συζύγου της και του αδελφού του στις επιθέσεις».

Οι πληροφορίες γύρω από τον 19χρονο ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, στη διάρκεια του Μαραθωνίου, αλλάζουν ανά ώρα και συνήθως οι επόμενες πληροφορίες διαψεύδουν τις προηγούμενες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο δήμαρχος της Βοστώνης, αλλά και ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης με αποτέλεσμα όσα δηλώνουν επίσημα και δημόσια να διαψεύδονται στη συνέχεια.

Η τελευταία πληροφορία που διακινείται μέσω του CNN για την ανάκριση του υπόπτου, είναι ότι μπορεί και απαντά μόνο με νεύματα σε ερωτήματα του τύπου «είχατε συνεργάτες», ή “τοποθετήσατε και άλλες βόμβες και που”. Επίσης το καλωδιακό δίκτυο μετέδωσε ότι τα χέρια του είναι δεμένα στο σώμα του. Αρα, δεν πρέπει να ισχύει η προηγούμενη πληροφορία των υπολοίπων τηλεοπτικών δικτύων ότι γράφει τις απαντήσεις σε χαρτί. Το CNN μετέδωσε επίσης ότι ο 19ρονος απαντώντας σε ερώτημα για τον “εγκέφαλο της υπόθεσης”, είπε ότι ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Να θυμίσουμε ότι ο δημάρχος Μενίνο δήλωσε στην εκπομπή του Τζόρτζ Στεφανόπουλου στο ABC ότι ο Τζαχάρ Τσαρνάεφ δεν θα βοηθήσει τις ανακρίσεις, διότι “δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ποτέ σε θέση να τον ανακρίνουμε”.

Κατά τα άλλα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε σήμερα να στηρίξει την ηγεσία του FBI, η οποία βάλλεται από παντού για την αποτυχία της να παρακολουθήσει το μεγάλο αδελφό του 19χρονου, ο οποίος –όπως διαρρέουν οι μυστικές υπηρεσίες- ήταν μέλος φανατικών ισλαμικών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το FBI έκανε καλή δουλειά και εστίασε την προσοχή του στην επιτυχία, όπως είπε, της επιχείρησης στη Βοστώνη. Να σημειώσουμε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ενημέρωσαν πριν 3 χρόνια το FBI για τη δράση του Ταμερλάν και ζήτησαν πληροφορίες για τις δραστηριότητές του στην Αμερική. Το FBI ερεύνησε τον Ταμερλάν και δεν ανακάλυψε τίποτα που να δικαιολογεί τις ανησυχίες των Ρώσων.

Στο μεταξύ, ο τσετσενικής καταγωγής φοιτητής Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ύποπτος για το μακελειό στον μαραθώνιο της Βοστόνης, δεν θα δικαστεί ως εχθρικός μαχητής κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Δεν πρόκειται να τον μεταχειριστούμε ως εχθρικό μαχητή. Θα δικάσουμε τον τρομοκράτη αυτόν μέσα από το πολιτικό δικαστικό σύστημα. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικαστούν από στρατιωτικές ειδικές επιτροπές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες, οι αρχές απάγγειλαν τις επίσημες κατηγορίες κατά του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο νοσοκομείο όπου αυτός νοσηλεύεται μετά τη σύλληψή του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

«Του επιδόθηκε ένας σφραγισμένος φάκελος κατηγορητηρίου», δήλωσε ο Γκάρι Ουέντε, ο οποίος πρόσθεσε πως παρών κατά την επίδοση των κατηγοριών στον Τσαρνάεφ, στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο Μπέθ Ίσραελ, ήταν και ένας δικαστής.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την αιματηρή επίθεση κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη, με απολογισμό τρείς νεκρούς και σχεδόν 180 τραυματίες, ορίστηκε να γίνει την 30ή Μαΐου.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που νοσηλεύεται και χθες του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες —περιλαμβανομένης της “χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής”— θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 30 Μαΐου.

Η κατηγορία αυτή, με βάση όσα προβλέπει το ομοσπονδιακό αμερικανικό δίκαιο, επισύρει τη θανατική ποινή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ και Γαλλικό Πρακτορείο
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ