2013-04-26 14:17:11
Φωτογραφία για Bundesbank: Δεν θεωρείται απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη...!!!
Βέλη εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκτοξεύει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) σε έγγραφό της. Επίσης όπως υπογραμμίζουν Deutsche Welle και Reuters, η Bundesbank σημειώνει πως... 

«σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Οι έντονες επικρίσεις της Bundesbank προς την ΕΚΤ, αφορούν σε αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, με αιχμή την Ελλάδα κι άλλες «απροσάρμοστες» χώρες του Νότου. «Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη», αναφέρει. Σε 29σελιδο εμπιστευτικό έγγραφο της Bundesbank , το οποίο δημοσίευσε την Παρασκευή η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο οι κόντρες της Bundesbank με την ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η αναφορά της Bundesbank είναι προς στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εκφράζοντας τις ενστάσεις της σχετικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ, καθώς φοβάται πως θα φορτωθεί το κόστος των αποτυχημένων "διασώσεων" επισφαλών ομολόγων τύπου "ευρωπαϊκών subprime".


Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο (11-12/6) ακροαματική διαδικασία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ.

Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων (δηλ. μια μορφή καλυμμένης «εκτύπωσης» ευρώ) και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα.

Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα, θεωρώντας μεγάλο λάθος της ΕΚΤ την αγορά ελληνικών ομολόγων για να στηρίξη της βύθιση των τιμών και την τρελή πτήση των spread.

Δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, λέει η Bundesbank:

«Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της ευρωζώνης.

«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Προβόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων στο Bloomberg, πως η ΕΚΤ ενδεχομένως να μη χρησιμοποιήσει ποτέ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ).
enet.gr  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ