2013-04-26 14:58:04
Φωτογραφία για Κόντρα στο Βερολίνο ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός
Χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες από τις εκλογές, όμως, η Ιταλία αποκτά σήμερα νέο πρωθυπουργό. Ο 46χρονος Enrico Letta θα είναι ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας και ένας από τους νεότερους ηγέτες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Και το πρώτο στίγμα της πολιτικής του μάλλον προκαλεί εκνευρισμό στο ...

Βερολίνο.

Ο Letta έλαβε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να έχει αίσιο τέλος, αφού έχει τις “ευλογίες” των δύο κομμάτων.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, λοιπόν, γεννήθηκε στην Πίζα τον Αύγουστο του 1966 και σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο της πόλης. Έχει λάβει διδακτορικό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρότι αναρριχήθηκε μέσα από τις τάξεις της κεντροαριστεράς, ο Letta είναι ανιψιός του Gianni Letta, ενός εκ των κορυφαίων συμμάχων του Silbvio Berlusconi.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατείχε διάφορες υπουργικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του υπουργού Ξένου Εμπορίου. Διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2006. Πέρυσι, συμμετείχε στη συνάντηση της λέσχης Bilderberg, που έγινε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.


Το AFP τον περιγράφει σαν “μετα-ιδεολογιστή μετριοπαθή”. Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες δηλώσεις του Letta συντάσσονται με το μέτωπο κατά της λιτότητας που σχηματίζεται στην Ευρώπη, προκαλώντας, λογικά, ανησυχία στο Βερολίνο.

“Οι ευρωπαϊκές πολιτικές της λιτότητας δεν είναι πια επαρκείς”, είπε ο Letta, αφότου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Giorgio Napolitano. Η ΕΕ εστίασε υπερβολικά στις πολιτικές της λιτότητας και τώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, είπε.

Και τόνισε ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Στο επίκεντρο της προσοχής του θα τεθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία βιώνει τη μακρύτερη ύφεσή της μεταπολεμικά, με την ανεργία να αγγίζει τον Ιανουάριο το ιστορικό υψηλό του 11,7%.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές επιδεικνύουν αναγνωριστικές διαθέσεις απέναντι στο νέο Ιταλό ηγέτη. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,75%, την ώρα που ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,17%, ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει 0,58% και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,57%.
pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η νέα BMW Z4 είναι γεγονός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η νέα BMW Z4 είναι γεγονός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ