2013-05-01 09:00:47
Φωτογραφία για Μέχρι και 4 δις εκτός Κύπρου πριν από το κούρεμα
Από τις δυο μεγάλες τράπεζες οι περισσότερες εκροές κεφαλαίων πριν από το κούρεμα 

Από τις 6.000 άτομα που μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό 15 μέρες πριν από το Γιούρογκρουπ, πέραν των 5.000 ήταν καταθέτες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή

Η Επιτροπή Θεσμών θα αγοράσει υπηρεσίες για να γίνει πλήρης έρευνα

ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Στοιχεία, τα οποία είναι δυνατόν να φανούν χρήσιμα και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, προσβλέπει ότι θα συλλέξει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά την εξέταση του θέματος το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει κι έχει σχέση με την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό πριν από την απόφαση του Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων.

Όπως είναι γνωστό, λίστα που είχε δημοσιευθεί πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, περιείχε τα ονόματα 6.000 φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία μετέφεραν εκτός Κύπρου κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεκαπέντε ημέρες πριν από το κούρεμα. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να εξετάσει το θέμα και προς τούτο χθες συζήτησε τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, αλλά δεν πήρε ακόμα αποφάσεις.


Αγορά υπηρεσιών για έρευνα

Μια από τις επιλογές είναι να αγορασθούν υπηρεσίες, ώστε να μελετηθεί η λίστα και να ετοιμασθεί κατάλογος με τα ονόματα των ατόμων εκείνων οι οποίοι είναι δυνατόν να είχαν εσωτερική πληροφόρηση σε σχέση με το κούρεμα ή έστω ενδείξεις, γι' αυτό και απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις κυπριακές τράπεζες μεταφέροντάς τες σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη χθεσινή συνεδρία, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατηγοριοποιηθούν τα ονόματα που φαίνονται στη λίστα, ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητά τους ή το αξίωμα το οποίο κατέχουν. Συγκεκριμένα, ελέχθη ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε ομάδες πολιτικών, πρώην πολιτικών, μελών διοικητικών συμβουλίων τραπεζών, ημικρατικών οργανισμών, κρατικών αξιωματούχων, στελεχών τραπεζών, δημάρχων, μελών δημοτικών συμβουλίων κ.ά.

Θα γίνει, επίσης, έλεγχος, ώστε να διαφανεί ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες οι οποίες μετέφεραν κεφάλαια εκτός Κύπρου κατά την επίμαχη περίοδο, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ο έλεγχος να πάει πιο πίσω, μέχρι και δύο μήνες.

Δημόσια κατακραυγή

Η συγκεκριμένη εργασία θα χρειαστεί και χρόνο και έρευνα, ανέφερε στην εφημερίδα μας πηγή της Επιτροπής, γι’ αυτό και μελετάται το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε επαγγελματίες να την ολοκληρώσουν, στη βάση συγκεκριμένων όρων εντολής και να την παραδώσουν στη Βουλή. 

Σε ερώτησή μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Επιτροπή Θεσμών και πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα της έρευνάς της η ίδια πηγή είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι δικαστήριο.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με την υπόθεση αυτή είναι να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα όσων μετέφεραν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου, κάτι που θα έχει ως τίμημα τη δημόσια κατακραυγή. Μελετούμε, επίσης, να παραδώσουμε το αποτέλεσμα της έρευνάς μας στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία συνεστήθη για να διερευνήσει τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό».

Θα δοθούν και στο ΤΕΠ τα στοιχεία 

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ενημερωθεί και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ώστε να ερευνήσει αν τα δισεκατομμύρια που φυγαδεύτηκαν έχουν φορολογηθεί ή αν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Θα καταστεί, επίσης, δυνατόν να γίνει έρευνα για το «πόθεν έσχες», τόνισε.

«Αυτός είναι ένας τρόπος», πρόσθεσε η ίδια πηγή, «ώστε να μπορέσει το ΤΕΠ να εισπράξει ίσως φόρους οφειλόμενους στο κράτος ή να φορολογήσει «μυστικά κονδύλια. Τα ποσά είναι τεράστια και θα πρέπει να διερευνηθεί πώς αποκτήθηκαν»

*Από τη λίστα των 6.000 ατόμων που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, περισσότερα από 5.000 τα «σήκωσαν» από τις δύο μεγάλες Τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Θεσμών είχε ζητήσει από τον διοικητή της Κεντρικής να την εφοδιάσει με κατάλογο των ατόμων που μετέφεραν κεφάλαια εκτός Κύπρου τον τελευταίο χρόνο. Όταν οι βουλευτές μέλη της παρέλαβαν τον φάκελο από τον Διοικητή, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η Κεντρική είχε στείλει ονόματα ατόμων που μετέφεραν κεφάλαια εκτός Κύπρου μόνον από την 1η μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2013, με το αιτιολογικό ότι όσα είχαν ζητηθεί θα αποτελούσαν τεράστιο όγκο πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά του Διοικητή της Κεντρικής απαράδεκτη, μίλησε για θυμό αλλά και απογοήτευση.

Τα υπόλοιπα θέματα 

Η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Κύπρου δυο εβδομάδες πριν από την απόφαση για το κούρεμα είναι ένα μόνο από τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή Θεσμών. Ενώπιόν της για συζήτηση βρίσκονται επίσης και τα ακόλουθα θέματα:

-Η προώθηση δανείων σε ξένα νομίσματα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειοληπτών για τους συναλλαγματικούς κινδύνους.

· Τα δάνεια που παραχωρήθηκαν σε ανώτατα στελέχη των τραπεζών, με χαριστικά επιτόκια.

· Προνομιακά δάνεια.

· Η επέκταση του δικτύου υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα.

· Οι ψηλοί μισθοί και τα μπόνους ανώτατων τραπεζικών στελεχών και πώς αυτά διακυμάνθηκαν από το 2007 μέχρι το 2012.

· Η προνομιακή διαγραφή δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανώσεις και εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα και σε πολιτικά πρόσωπα και Ανώτερους Κρατικούς Λειτουργούς.

Στις 14 Μαΐου πάει ο Διοικητής

Χθες επρόκειτο να εμφανισθεί ενώπιον της Επιτροπής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος, όπως πιστεύει η Θεσμών, κατέθεσε παραπλανητικά στοιχεία σε σχέση με τους όρους εντολής του οίκου Alvarez & Marsal, ο οποίος διενήργησε διαγνωστικό έλεγχο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε παραβίαση του νόμου περί καταθέσεων και στοιχείων στη Βουλή.

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής καθορίστηκε το πλαίσιο το οποίο θα ακολουθηθεί σε σχέση με την εμφάνιση του Διοικητή ενώπιόν της και αποφασίσθηκε ότι ο Πανικος Δημητριάδης θα κληθεί να παρουσιαστεί για εξηγήσεις στις 14 Μαΐου, σε τέσσερις δηλαδή εβδομάδες

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ