2013-05-03 22:00:56
Φωτογραφία για Τουρκία: Συμφωνία με Ιαπωνία για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπου του Ευξείνου Πόντου
Οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Τουρκίας

Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries Ltd και Itochu Corporation, μαζί με την γαλλική GDF Suez, ανέλαβαν να κατασκευάσουν το δεύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Τουρκίας, ένα έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 22 δισεκατ. δολάρια, βάσει της διμερούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη σήμερα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε υπέγραψαν την διμερή συμφωνία στην Άγκυρα.

Οι εταιρείες αυτές θα οικοδομήσουν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής δυναμικότητας 4.800 μεγαβάτ (MW) στην παράκτια πόλη Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα.

Η κοινοπραξία πρόκειται να εγκαταστήσει αντιδραστήρες Atmea της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Areva, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται σε αυτή.

Ως σήμερα ο αντιδραστήρας αυτός δεν έχει πωληθεί ή τεθεί σε λειτουργία κάπου. Η Αρεβά ελπίζει ότι θα τον πωλήσει στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Βιετνάμ και στην Αργεντινή.


Μεγάλο μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από την Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), την ιαπωνική υπηρεσία που παρέχει πιστώσεις σε εξαγωγικές εταιρείες, και την γαλλική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface.

Οι εταιρείες θα εκπονήσουν επίσης μια μελέτη για το χώρο όπου θα μπορέσει να ανεγερθεί το τρίτο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο θέλει να κατασκευάσει η Άγκυρα.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για (την κατασκευή) του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας, το οποίο θα αποτελέσει μια τουρκική κατασκευαστική προσπάθεια», είπε ο Ερντογάν κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Η αναπτυσσόμενη με ταχύ ρυθμό Τουρκία εισάγει σχεδόν το 97% της ενέργειας που καταναλώνει. Ο Ερντογάν είναι θερμός υποστηρικτής του φιλόδοξου πυρηνικού προγράμματος της Άγκυρας, το οποίο έχει στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τους υδρογονάνθρακες, με την εξασφάλιση ενός 10% των ενεργειακών της αναγκών από αυτό ως το 2023.

Η Τουρκία θα διατηρήσει κατά το μέγιστο το 45% της κοινοπραξίας, που θα ιδρυθεί επίσημα πριν από την έναρξη της κατασκευής. Τα ποσοστά της GDF Suez και της Mitsubishi δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΧΡΥΣΑΦΙ» ΓΙΑ ΝΕΪΜΑΡ Η ΡΕΑΛ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΧΡΥΣΑΦΙ» ΓΙΑ ΝΕΪΜΑΡ Η ΡΕΑΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ