2013-05-03 22:13:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Ξεχωριστή θα είναι η Πρώτη Aνάσταση το Μ. Σάββατο το πρωί στον Άγιο Δημήτριο
Μπορεί η σημερινή μέρα της Μ. Παρασκευής να είναι βαθύτατα πένθιμες και υποβλητικές ωστόσο το Μεγάλο Σάββατο από το πρωί το τοπίο και η διάθεση των πιστών θα αλλάξει καθώς θα τελεστεί η πρώτη Ανάσταση πάντα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκπλήξεις.

Ο λόγος βέβαια για την ξεχωριστή πρώτη Αναστάσιμη λειτουργία που λαμβάνει χώρα σε πολλούς ναούς της Πάτρας όπως για παράδειγμα στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, στον Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου και στο ναό του Αποστόλου Παύλου στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Ιεροθέου.

Κατά την λεγόμενη «πρώτη Ανάσταση» το Μ. Σάββατο το πρωί, στο ναό του Αγίου Δημητρίου είθισται εδώ και πολλά χρόνια να βγαίνουν οι ιερείς από την Ωραία Πύλη και να σπάνε πήλινες στάμνες ενώ από τον τρούλο και το γυναικωνίτη να πέφτουν ροδοπέταλα προς τους πιστούς, υπό τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή και όπως λέγεται το έθιμο της στάμνας που σπάει με κρότο συμβολίζει τη νίκη κατά της φθοράς και του θανάτου όπως ακριβώς είναι και το μήνυμα και το νόημα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο του σπασίματος πήλινων σκευών το τηρούν κάθε Μεγάλο Σάββατο το πρωί και πολλοί καταστηματάρχες στα μαγαζιά τους στο κέντρο της Πάτρας όπως στην οδό Μαιζώνος και Κορίνθου αλλά και πολίτες στα σπίτια τους.

Όσο για το ναό του Αποστόλου Παύλου την στιγμή της πρώτης Ανάστασης, οι ιερείς επίσης σπάνε πήλινα κιούπια, ραίνουν με αρωματισμένα άνθη τους πιστούς και κάνουν εκκωφαντικούς θορύβους είτε χτυπώντας ρυθμικά τα στασίδια των Ναών ή χάλκινα σκεύη στο γυναικωνίτη.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ