2013-05-06 02:52:39
Φωτογραφία για Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μαλαισία
Το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πάνω από μισό αιώνα στην Μαλαισία φέρεται ότι κέρδισε για ακόμη μια φορά... στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, αλλά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης αμφισβήτησε αμέσως το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας νοθεία.

Το Εθνικό Μέτωπο (Barisan Nasional, BN), η συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Νατζίμπ Ράζακ, φέρεται να καταλαμβάνει 125 από τις 222 έδρες της βουλής, έναντι 74 του κόμματος Λαϊκή Συμμαχία (Pakatan Rayak, PR) του χαρακτηριζόμενου ως χαρισματικού μεταρρυθμιστή Ανουάρ Ιμπραχίμ, ο οποίος είχε καταστήσει το ζήτημα της διαφθοράς αιχμή του δόρατος στην προεκλογική του εκστρατεία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με βάση το 90% ψήφων.

Το PR διέθετε 75 έδρες στη βουλή, έναντι 135 του BN. Ο Ανουάρ, ο οποίος μάχεται εναντίον της κυβέρνησης εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια, απέρριψε το αποτέλεσμα αυτό.

«Οι εκλογές αυτές αμαυρώθηκαν από νοθεία και η εκλογική επιτροπή απέτυχε» να την αποτρέψει, είπε ο Ανουάρ σε εκπροσώπους του Τύπου. «Είκοσι ως τριάντα έδρες χάθηκαν με πολύ ισχνές πλειοψηφίες. Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα που είναι διαθέσιμα», ενώ το κόμμα του εξετάζει και άλλους τρόπους να ασκήσει «πίεση» στην κυβέρνηση, πρόσθεσε.


Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει να «του κλέψουν τη νίκη», κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε νοθεία σε μεγάλη κλίμακα. Ακόμη, είχε καταγγείλει κατά την διάρκεια της εκστρατείας ότι στους εκλογικούς καταλόγους είναι δεκάδες χιλιάδες εγγεγραμμένοι που είναι «αμφισβητούμενο» εάν υπάρχουν πράγματι.

Σύμφωνα με το PR, το υποτίθεται «ανεξίτηλο» μελάνι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστούν διπλοψηφίες ήταν πολύ εύκολο να σβηστεί.

Όμως από τον πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να «αποδεχθεί το αποτέλεσμα», προς όφελος «του εθνικού συμφέροντος».

Η διατήρηση του Εθνικού Μετώπου στην εξουσία χαρακτηρίζεται προσωπική νίκη για τον Νατζίμπ Ράζακ, έναν απαράτσικ 59 ετών ο οποίος έχει αποπειραθεί να εκσυγχρονίσει το κόμμα του, το πάντοτε ισχυρό UMNO (Εθνική Ενωμένη Μαλαισιανή Οργάνωση), που έχει επικριθεί έντονα για φαινόμενα διαφοράς έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες στην εξουσία.

Ο Ανουάρ Ιμπραχίμ έλπιζε να εξελιχτεί σε ένα είδος Μαλαίσιου Νέλσον Μαντέλα.

Πέρασε δέκα χρόνια φυλακισμένος μετά τις καταδίκες του δύο φορές για «σοδομισμό», κατηγορία που γενικά θεωρείτο ότι είχε πολιτικό χαρακτήρα.

Απαλλάχθηκε και απελευθερώθηκε.

Το κόμμα UMNO από την πλευρά του απειλούσε πως θα επικρατούσε «χάος» εάν κέρδιζε η αντιπολίτευση.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ