2013-05-08 21:49:04
Φωτογραφία για Η αποπληρωμή χρεών αυξάνει το ΑΕΠ
Θετική επίδραση 1% του ΑΕΠ θα έχει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους... 8,7 δισ. ευρώ. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τόνισε ότι το Δημόσιο έχει ήδη αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος του και ότι βρίσκεται εντός των στόχων. «Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ. Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται πως ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία, δήμοι, νοσοκομεία και λοιποί δημόσιοι φορείς έχουν εξοφλήσει το τελευταίο πεντάμηνο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,48 δισ. ευρώ, ενώ στο διάστημα Δεκεμβρίου - Απριλίου έχουν επιστραφεί φόροι συνολικού ύψους 744,2 εκατ
. ευρώ. Στοιχεία που δημοσιοποίησε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καταδεικνύουν ότι στο διάστημα Δεκεμβρίου - Απριλίου αποπληρώθηκε το 28% των συνολικών υπερήμερων χρεών του Δημοσίου προς τρίτους, δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 8,7 δισ. ευρώ. Μόνο δε τον Απρίλιο εξοφλήθηκαν χρέη άνω των 732 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών από το τέλος Δεκεμβρίου 2012 μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013 έχει ολοκληρώσει συνολικά τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 77,5% των αιτημάτων των υπουργείων, και εκκρεμεί η ολοκλήρωση αιτημάτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
citypress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ