2013-05-14 19:41:08
Φωτογραφία για Tέλος με νόμο στο δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες
Τέλος στα δάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις (που αποδείχθηκαν εξαιρετικά επισφαλείς, όπως διαπιστώσαμε και με την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ) βάζει το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κατόπιν έντονων πιέσεων της Tρόικα.

Η τελευταία μάλιστα, που έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και περιμένει να τηρηθούν, επιμένει να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, όπως είχε δεσμευθεί το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά μέχρι τελευταία στιγμή αυτό «κόβεται και ράβεται». Το ελληνικό κομματικό σύστημα, από την άλλη, πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να γλιτώσει ό,τι είναι δυνατόν. Ηδη κατάφεραν να υπάρξει μία εξαίρεση, με βάση την οποία επιτρέπεται η δανειοδότηση των κομμάτων μόνο όμως για ποσό ισότιμο της ετήσιας επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά κομματικά «θαλασσοδάνεια».


Σύμφωνα πάντως με το νομοσχέδιο, όπως έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα, οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές θα γίνονται αναγκαστικά μέσω τραπεζών και ονομαστικά, ώστε να μπορούν να ελέγχονται , ενώ ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών δεν θα αφορά μόνο τις τελευταίες 20 μέρες αλλά θα επεκταθεί στους 6 μήνες.

Οσο για τις επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, σταματάει το γνωστό σύστημα, όπου ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής και σε αυτές πλέον δεν θα έχουν την πλειοψηφία οι βουλευτές.

Έντονο είναι το παρασκήνιο και για το πρόσωπο που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του «Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς» που θεσπίστηκε πρόσφατα, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Οι υποψήφιοι πολλοί (όχι απαραίτητα άσπιλοι και αμόλυντοι όλοι) και οι πιέσεις μεγάλες.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Mega ρίχνει αυλαία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Mega ρίχνει αυλαία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ