2013-05-19 13:40:04
Φωτογραφία για Πατάσσει τον χουλιγκανισμό… με αυτόφωρο
Αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, εμφανίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, σε συνέντευξή του στην «Α».

Ο κ. Νικολάου μεταξύ άλλων παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αδυναμία εξεύρεσης τρόπου καταπολέμησης της βίας, ενώ ρίχνει ευθύνες και στους παράγοντες σωματείων, οι οποίοι πολλές φορές δεν κατεβάζουν τους τόνους. Την ίδια ώρα μιλάει και για τα μέτρα που θέλει να πάρει, ενώ παραδέχεται ότι πολλοί αστυνομικοί που εργάζονται σε σημαντικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια, δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.

Γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ σε ό,τι αφορά το θέμα του χουλιγκανισμού;

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι αυτό όμως που διαφοροποιεί τη σημερινή εικόνα, είναι ότι αν και τα τελευταία χρόνια φτάσαμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε στυγνές, εγκληματικές επιθέσεις δεν υπάρχει βούληση για ανάλογη αντιμετώπισή τους
. Κρούσματα και επεισόδια που πολλές φορές είναι προσχεδιασμένα, διακρίνονται από την περιφρόνηση προς την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από όπου κι αν προέρχονται. Ο άκρατος φανατισμός που συντηρείται από ορισμένους παράγοντες, μαζί με την ανοχή και την ανεκτικότητα που έχει επιδειχθεί, κυρίως τα τελευταία χρόνια, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες εκδήλωσης των κρουσμάτων οπαδικής βίας. Η ατιμωρησία και η ολιγωρία που επιδεικνυόταν στους γνωστούς-άγνωστους που παρεκτρέπονται, είναι ακόμα δύο λόγοι που συνέτειναν διαχρονικά στη διόγκωση του προβλήματος.

Μετά τα επεισόδια στον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ, μάθαμε ότι ήσασταν εκνευρισμένος με την Αστυνομία και είπατε αρκετά στην ηγεσία της Αστυνομίας. Τι πήγε λάθος και λίγες μέρες μετά έγιναν τα ίδια και χειρότερα στο ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια;

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Με την ηγεσία της Αστυνομίας έχουμε συζητήσει για τη συμπεριφορά και την επιχειρησιακή τακτική της Δύναμης τόσο σε συσκέψεις που προηγήθηκαν του αγώνα, όσο και σε συσκέψεις που ακολούθησαν αμέσως μετά. Ζήτησα συγνώμη για την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων γιατί αυτό θα έπρεπε να αποφευχθεί, αφού τα αέρια μεταφέρονταν στην κερκίδα προκαλώντας πανικό στον κόσμο και σε μικρά παιδιά. Αν και έχω δώσει προσωπικά εντολές στην Αστυνομία για συλλήψεις, αλλά και για την πλήρη διερεύνηση των λόγων που προκάλεσαν τα επεισόδια, δυστυχώς οι συλλήψεις μέχρι πρότινος ήταν ελάχιστες. Το κυριότερο όμως απ' όλα είναι ότι μαζί με την ηγεσία της Αστυνομίας έχουμε διαπιστώσει αρκετά κενά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται επιχειρησιακά τέτοιες περιστάσεις. Ένα σημαντικό κενό που εντοπίστηκε είναι η καταλληλότητα της επιχειρησιακής κατάρτισης των μελών της Αστυνομίας που λαμβάνουν καθήκοντα στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Έχω ζητήσει να ετοιμαστούν συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης που θα αφορούν τις διαδικασίες για χρήση σπρέι, δακρυγόνων, τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και ψύχραιμων αντιδράσεων και για τη διεξαγωγή συλλήψεων.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ