2013-05-28 09:13:05
Φωτογραφία για Λιγότερο δημόσιο στην Ελλάδα
Για πρώτη φορά από το 1912 η Ελλάδα θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι αντιδρούν και προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν, διαβάζουμε σε άρθρο της Frankfurter Rundschau με τίτλο «Λιγότερο δημόσιο στην Ελλάδα».

Και η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει: «Η τρόικα ζητά μέχρι το τέλος του 2014 να εγκαταλείψουν το δημόσιο 15.000 υπάλληλοι, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επισήμως τα μέλη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για “αναγκαστική αποχώρηση“ και αποφεύγουν τον όρο “απολύσεις“.

Τον Απρίλιο τα κόμματα που απαρτίζουν την ελληνική κυβέρνηση έπαψαν να αντιστέκονται στις επιταγές της τρόικας στο ζήτημα του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είχαν άλλωστε άλλη επιλογή. Από την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τις πιστώσεις ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Αν η κυβέρνηση έλεγε ένα ηρωικό όχι στις απολύσεις, η χώρα δεν θα έπαιρνε την ήδη καθυστερημένη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Ακολουθώντας τις οδηγίες της τρόικας το ελληνικό δημόσιο μείωσε τις αποδοχές των υπαλλήλων του από το 2010 σχεδόν στο μισό, σε κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το μήνα. Παρά τις μισθολογικές μειώσεις, η τρόικα επιμένει τον περιορισμό των υπαλλήλων κατά συνολικά 150.000 στην πενταετία 2010-2015. Προς το παρόν ο κρατικός μηχανισμός μικραίνει, αλλά χωρίς απολύσεις. Το δημόσιο δεν προσλαμβάνει, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει για κάθε νέα πρόσληψη πέντε συνταξιοδοτήσεις. Και το δημόσιο τηρεί την οδηγία της τρόικας και με το παραπάνω».

Αποδιοπομπαίος τράγος η Ελλάδα

Το ΔΝΤ παραήταν αισιόδοξο στις αξιολογήσεις για την κατάσταση στις χώρες της κρίσης, παρατηρούν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του Ταμείου. Αρκετές αναδιαρθρώσεις έγιναν καθυστερημένα και έτσι δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, γράφει η Νeue Zürcher Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Αποδιοπομπαίος τράγος η Ελλάδα»:

«Όσον αφορά την Ελλάδα οι ειδικοί του Ταμείου σημειώνουν ότι οι προοπτικές χαρακτηρίζονταν πολύ πιο θετικές από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, μια χώρα έπαιρνε δάνειο από το ΔΝΤ όταν, πρώτον, υπήρχε 'μεγάλη πιθανότητα' εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους μέσα σε μια πενταετία και, δεύτερον, όταν ήταν σχεδόν σίγουρη η επιστροφή της στις αγορές. Για την Ελλάδα, όμως, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν είχαν τέτοιου είδους προβλέψεις. Και έτσι το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική στήριξη δίνοντας δάνεια ακόμα και όταν διαπιστωνόταν κίνδυνος 'διεθνούς μετάδοσης' της κρίσης». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προχωράει για Στέφενς ο ΠΑΟΚ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προχωράει για Στέφενς ο ΠΑΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ