2013-05-31 00:28:16
Φωτογραφία για Ρε(π)ούσ(.)η - αν είναι δυνατόν...
Προτού κοπάσουν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η θέση της για την γενοκτονία των Ποντίων, για την οποία υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του Φώτη Κουβέλη, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση τροφοδότησε εκ νέου τις εναντίον της επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη την Πέμπτη, «εθνικό μύθο» τον χορό του Ζαλόγγου.

«Μέσα στην ιστορία και την διαδρομή κάθε λαός που χειρίζεται την ιστορία του και για συγκεκριμένους λόγους δημιουργεί διάφορους εθνικούς μύθους, οι οποίοι χρειάζονται για εθνικοπατριωτικούς λόγους» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε ερώτηση (στο ραδιόφωνο του Alpha) για τον χορό του Ζαλόγγου.

Η Μαρία Ρεπούση, που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας και της Ιστορικής Εκπαίδευσης στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, επιμένει να στηρίζει το γνωστικό της αντικείμενο.

«Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης
. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη. Χώρες της Βαλτικής έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονίες τα σταλινικά εγκλήματα. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα εγκλήματα της Βαλτικής γενοκτονίες; Δεν είναι ότι οι ιστορικοί αρνούνται αυτά τα εγκλήματα. Κορυφαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι το Ολοκαύτωμα. Οι ιστορικοί, είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση των όρων. Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν εγκλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, η οποία δέχεται πολλά πυρά από συναδέλφους της που βρίσκονται στο δεξί μέρος του πολιτικού φάσματος.

Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη Μαρία Ρεπούση για «αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα».

«Δεν υπήρξε η λέξη "συνωστισμός"»

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση» και προσέθεσε: «Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα» προσέθεσε ενώ για μια ακόμη φορά έδωσε διευκρινίσεις για την περιβόητη φράση περί συνωστισμού στη Σμύρνη που είχε γραφτεί στο βιβλίο Ιστορίας.

«Υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός» υπογράμμισε η Μαρία Ρεπούση. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ