2013-05-31 16:35:03
Φωτογραφία για Νέα Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος στην Πυξίδα
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής παρέμβασης σε 70 σχολεία με τη συμμετοχή 2.233 μαθητών Με μια νέα Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, συνεχίζει την εκστρατεία του το Κέντρο Πρόληψης«Πυξίδα», αξιοποιώντας την εμπειρία πέντε χρόνων, κατά τα οποία καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η Ομάδα, με δωρεάν συμμετοχή, θα αρχίσει να λειτουργεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί σε δέκα συναντήσεις, με διάλειμμα μερικών εβδομάδων. Κάθε Τετάρτη από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, οι καπνιστές που θα ενταχθούν στην ομάδα θα υποστηριχθούν από τα εξειδικευμένα στελέχη της «Πυξίδας» στην προσπάθειά τους να αποβάλουν τη συνήθεια του καπνίσματος.

Με την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων της «Πυξίδας», αλλά και με τη συνδιαλλαγή με άλλους καπνιστές, οι συμμετέχοντες στην ομάδα θα εκπαιδευτούν στο να αποσυνδέσουν το κάπνισμα με συμπεριφορές και συνήθειες. Οι συναντήσεις θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες, καθοδήγηση, συζήτηση και διαλέξεις.


Όπως επισημαίνει η επιστημονικά υπεύθυνη της «Πυξίδας» Μάρω Βασσάρα, και υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, «η επίτευξη του στόχου της διακοπής του καπνίσματος εξαρτάται πάρα πολύ από το βαθμό αποφασιστικότητας του καπνιστή. Για το σκοπό αυτό οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην ενδυνάμωση της επιθυμίας, των κινήτρων και των στόχων του ενδιαφερόμενου ώστε η προσπάθειά του να έχει καλύτερες προοπτικές».

Στη διάρκεια των συναντήσεων θα αναλυθεί το πώς συνδέεται το κάπνισμα με καταστάσεις, όπως το άγχος, η ψυχαγωγία, ο θυμός, η ευχαρίστηση, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την υποτροπή. Τα μέλη της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν σ’ αυτά τα θέματα και να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές απαλλαγμένες από τη συνήθεια του καπνίσματος.

«ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ! Λέμε νωρίς...»

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία ερευνών για το κάπνισμα. Πρόκειται για την υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου, που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και η οποία μπορεί να προληφθεί. Αν, όμως, δεν δράσουμε σήμερα, το κάπνισμα θα σκοτώσει έως και 8 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030!

Η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 15,2 έτη και της πρώτης δοκιμής τα 14 έτη. Αυτό καθιστά αναγκαία την προληπτική παρέμβαση κατά του καπνίσματος σε πιο νέες ηλικιακές ομάδες.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω κρίθηκε σκόπιμος ο σχεδιασμός υλικού παρέμβασης πρόληψης του καπνίσματος για παιδιά Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού (προεφηβεία), το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στη βόρεια Ελλάδα κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-2013.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και πρωτότυπο ερευνητικό υλικό που επεξεργάστηκαν οι φορείς: Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσσαλονίκης («Δίκτυο Άλφα», «Ελπίδα», «Πυξίδα», «Σείριος»), Π.Ε. Ξάνθης «Έκφραση», Π.Ε. Ροδόπης «Ορφέας», ΕΚΤΕΠΝ, Θεαγένειο (4η ΔΥΠΕ), ΟΚΑΝΑ (Υπηρεσία Συντονισμού Κέντρων Πρόληψης Βόρειας Ελλάδας).

Το θεωρητικό υπόβαθρο για το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού βασίζεται σε θεωρητικά μοντέλα που αναδεικνύουν το ρόλο της κοινωνικής επιρροής στην έναρξη του καπνίσματος. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο πλαίσιο 14 συναντήσεων, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών η καθεμιά.

Σκοπός του προγράμματος, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, είναι να προλάβει την καπνιστική συνήθεια πριν ακόμη αναπτυχθεί στα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας. Στο σχεδιασμό του προγράμματος έχει προβλεφθεί η αξιολόγησή του με τη διανομή ερωτηματολογίων στους μαθητές πριν και μετά την παρέμβαση.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη ως το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με τη συμμετοχή (συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου) 70 σχολείων και 2.233 μαθητών, σε Θεσσαλονίκη (Κ.Π. «Δίκτυο Α» 12 σχολεία - 330 μαθητές, Κ.Π. «Ελπίδα» 7 σχολεία - 378 μαθητές, Κ.Π. «Πυξίδα» 15 σχολεία - 478 μαθητές, Κ.Π. «Σείριος» 10 σχολεία - 325 μαθητές), Ξάνθη (Κ.Π. «Έκφραση» 13 σχολεία - 345 μαθητές) και Ροδόπη (Κ.Π. «Ορφέας» 13 σχολεία - 377 μαθητές).

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εφάρμοσαν το πρόγραμμα μετά από σχετική εκπαίδευση και εποπτεία από τα Κέντρα Πρόληψης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Διαπιστώνουν ότι ανταποκρίνεται στους αρχικούς στόχους του και ιδιαίτερα στη βιωματική ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και της παθολογικής εξάρτησης, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην αντίσταση στις αρνητικές επιρροές, στην έκφραση των συναισθημάτων, στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος στην τάξη και της παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου-μαθητών.

Την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζεται να εφαρμοστεί η πλήρης εκδοχή του προγράμματος, το οποίο έχει ολιστικό χαρακτήρα και στοχεύει παράλληλα στην ευαισθητοποίηση του συλλόγου των εκπαιδευτικών και την ενεργό συμμετοχή των γονέων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» - Τηλ.: 2310 202015 και 2310 204453 - [email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ