2013-06-14 11:25:04
Φωτογραφία για Πύργος: Σε απόγνωση 57χρονος καρκινοπαθής εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
Το πιο σκληρό του πρόσωπο δείχνει το…Κράτος Πρόνοιας στον 57χρονο Αναστάσιο Δημόπουλο από το Κατσαρού που εδώ και δυο χρόνια δίνει μια άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, παίρνοντας δύναμη από το 7χρονο κοριτσάκι του. Δυο χρόνια τώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει μια σύνταξη για να μπορεί να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ασθένειας και στις δυσκολίες της ζωής, αλλά, η γραφειοκρατία τον εμποδίζει. Και μπορεί η φωνή του να μη βγαίνει πια, αλλά τα...μάτια του φωνάζουν «δεν αντέχω άλλο».

Ο Αναστάσιος Δημόπουλος, από μικρό παιδί αγωνιζόταν για την επιβίωση. Για 14 ολόκληρα χρόνια δούλευε στο Εργοστάσιο Πιάτων ενώ για 12 χρόνια διατηρούσε το δικό του καφενείο στο Πράσινο. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δούλευε μεροκάματα, όπως έκανε και μετά το 2009, όταν έκλεισε το καφενείο στο χωριό. Η μοίρα όμως του είχε επιφυλάξει πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις, ξεκληρίζοντας μέσα σε λίγα χρόνια την οικογένειά του. Το 2006 πέθανε η μητέρα του, το 2009 ο πατέρας του και το 2012, λίγους μήνες αφού ο ίδιος ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του λάρυγγα, έχασε και τον αγαπημένο του αδελφό.


Από το 2011 τρέχει στους γιατρούς

Τον Νοέμβριο του 2011, όταν ανακάλυψε ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο του λάρυγγα υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση και λόγω υποτροπής της νόσου, υποβλήθηκε σε ολική λαρυγγεκτομή τον περασμένο Αύγουστο ενώ από τον Δεκέμβρη του 2012 μέχρι και σήμερα υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία κάθε 21 ημέρες, στην Αθήνα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εκτός από τους γιατρούς, τρέχουν από επιτροπή σε επιτροπή για να εξασφαλίσουν την αναπηρική σύνταξη που δικαιούται. «Εδώ και δυο χρόνια ο άντρας μου είναι άρρωστος, τρέχουμε και δε φτάνουμε στους γιατρούς, έχουμε καταθέσει τα χαρτιά για να πάρει τη σύνταξη, έχει περάσει δυο φορές από επιτροπή και τώρα μας έστειλαν πίσω τα χαρτιά στο ΚΕΠΑ και ζητάνε άλλα δικαιολογητικά. Έχω απελπιστεί και δεν αντέχουμε άλλο…», λέει η σύζυγός του καρκινοπαθούς, Σουζάνα Δημοπούλου.

Έχει 80% αναπηρία και του ζητούν 67%

Στο τελευταίο έγγραφο, τους ζητήθηκε να προσδιοριστεί η χρονολογία επέλευσης της αναπηρίας σε ποσοστό 67% - κάτι που προβλέπεται για το ταμείο του ασθενούς, βάσει νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος, βάσει των ιατρικών γνωματεύσεων έχει αναπηρία σε ποσοστό 80%. «Πήγαμε στο ΚΕΠΑ και τους ζήτησα να πάω εγώ το χαρτί στην Πάτρα, για να μπορέσει να βγει πιο γρήγορα η σύνταξη, αλλά μου ότι θα πάει υπηρεσιακώς. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο γιατί ο άνδρας μου δεν μπορεί να δουλέψει, εγώ δεν δουλεύω, έχουμε ένα μικρό παιδί και δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Μέχρι τώρα μας βοηθούν όσο μπορούν τα αδέλφια του άνδρα μου στην Αυστραλία, μας βοηθούν οι κάτοικοι του χωριού όπως μπορούν και το Φαρμακείο στο Βούναργο μου δίνει φάρμακα βερεσέ όταν χρειάζεται και τους ευχαριστώ όλους. Αλλά, πόσο θα μπορούν να μας βοηθούν οι άνθρωποι; Μας κόψαμε μέχρι και τα οδοιπορικά για την Αθήνα που πήγαινε με το λεωφορείο για τις χημειοθεραπείες. Τώρα, έχει καταπέσει, δεν μπορεί να πάει με το λεωφορείο, τι θα κάνουμε, πως θα πάει, που θα βρούμε τα λεφτά;», λέει απογοητευμένη η σύζυγος του 57χρονου.

«Να μας δώσουν μια προσωρινή σύνταξη μέχρι να συνεννοηθούν»

Ο 57χρονος Αναστάσιος Δημόπουλος και η σύζυγός του Σουζάνα, έχουν φτάσει σε οικονομική απόγνωση και απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία, αφού εγκλωβισμένοι για 3η φορά στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του…Κράτους Πρόνοιας, περιμένουν καρτερικά την καταβολή της αναπηρικής σύνταξης που δικαιούται ο ασθενής. «Δεν αντέχουμε άλλο. Ας μας βγάλουν μια προσωρινή σύνταξη, να μπορούμε να πηγαίνουμε στους γιατρούς και να ζήσουμε το παιδί μας, μέχρι να συνεννοηθούν», καταλήγει η Σουζάνα Δημοπούλου και τα μάτια της βουρκώνουν Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ