2013-07-02 17:25:30
Φωτογραφία για Στο όνομα της κάλπης
Της Κύρας Αδαμ

Η ΝΔ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της προς τις εκλογές. Τα πρώτα δείγματα προς την κατεύθυνση αυτή έρχονται κυρίως από «τυχαίες» και διαφορετικού περιεχομένου δηλώσεις στελεχών της, αλλά και κεντρικές επιλογές του κόμματος.

*Οι δηλώσεις του κυβερνητικούς εκπροσώπου του κόμματος, Μ. Βορίδη, εν μέσω συνεδρίου εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ συνολικότερα, είχαν ως πρώτο στόχο το «θυμικό» των «σταθερών» ψηφοφόρων της ΝΔ. ΟΙ Νεοδημοκράτες είθισται να μην έχουν χωνέψει ποτέ την τριακονταετή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η αναγκαστική συγκατοίκηση , λοιπόν ΝΔ –ΠΑΣΟΚ στην τωρινή κυβέρνηση συμβιβασμού ενέχει «τον κίνδυνο» μετριασμού του ιστορικού «μένους» της παράταξης εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Έτσι λοιπόν, μια ..βουτιά στο παρελθόν, ίσως συσπειρώσει τους κλασσικούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

* Ο ίδιος ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, προτού κλείσουν τα φώτα του συνεδρίου της έφερε στη σέντρα την στήριξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον προφυλακισμένο για τους Πυρήνες της Φωτιάς Κ. Σακκά, προκειμένου να επαναφέρει στο θυμικό των συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξακολουθεί να «φλερτάρει με την τρομοκρατία» ενώ ταυτοχρόνως φλερτάρει και με την εξουσία μετά τις εκλογές.


*Το τρίτο στοιχείο ήρθε μόλις χθες από τον βουλευτή Β. Πολύδωρα, ο οποίος στα ξαφνικά θυμήθηκε ότι αυξάνονται οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και γι αυτό το κόμμα του πρέπει να «αγκαλιάσει» για ψηφοθηρικούς λόγους και το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Αν αντιστρέψει κανείς την ήδη προκλητική εικόνα του κ. Πολύδωρα θα δει έναν βουλευτή, ο οποίος, εμμέσως αλλά σαφώς, εκφράζει την αγωνία του μήπως μέχρι τώρα ψηφοφόροι της ΝΔ «γλιστρήσουν» στα μαλακά στην κάλπη προς την ακροδεξιά, είτε ως αντίδραση στα πεπραγμένα της ΝΔ είτε από απόγνωση. Και γι' αυτό ο κ. Πολύδωρας σπεύδει «να προλάβει το κακό».

Και τα τρία αυτά επάλληλα περιστατικά σχηματίζουν μια εικόνα για τη ΝΔ που ανήκει περισσότερο στο παρελθόν και πολύ λιγότερο στο μέλλον.

Και αυτό διότι έχει παρέλθει μάλλον ανεπιστρεπτί η συσπείρωση των ψηφοφόρων με την επίκληση του «θυμικού» τους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ή στην αριστερά.

Η τωρινή συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επαναφέρει την αναμέτρηση του παλαιού δικομματικού καθεστώτος των δεκαετιών του 1990 και του 2000. Αυτό τελείωσε τον περασμένο Μάιο. Επομένως οι εκλογές δεν πρόκειται να αναδείξουν μονοκομματική κυβέρνηση και αυτή δεν θα είναι η ΝΔ.

Αν η ΝΔ ευελπιστεί να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και στις επόμενες εκλογές θα κριθεί για δυο πολιτικές ικανότητες της.

Η πρώτη είναι ότι η συντηρητική παράταξη θα έχει την πολιτική ικανότητα και μαεστρία να σχηματίζει και να διατηρεί- όχι να διαλύει-κυβερνήσεις συνεργασίας με τα κόμματα που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι και όχι τα στελέχη της ΝΔ.

Και η δεύτερη είναι η ικανότητα της να μορφώσει ένα πολιτικό σχέδιο που θα επιτρέψει στη χώρα να κουρέψει το χρέος της προς τους δανειστές , αλλά και να κουρέψει το αίσθημα απαισιοδοξίας και καταστροφής που έχει καταλάβει το σύνολο σχεδόν της χώρας και τους πολίτες της.

Υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος. Να μην χρεωθεί η ΝΔ την κατάρρευση και αυτής της κυβέρνησης και επομένως την αναγκαστική και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται υπογείως για ένα μπρα ντε φερ ποιο κόμμα θα χρεώσει σε ποιό την διάλυση της κυβέρνησης αυτής *"ΕΛΛΑΔΑ αύριο" I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ