2013-07-11 10:33:03
Φωτογραφία για Πώς και γιατί σκάλωσε η πώληση της ΕΒΖ στους Γάλλους
της Άννης Καρολίδου

Προς αποτυχία και ο δεύτερος διαγωνισμός, παγωμάρα στη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Crιistal Union, ειδικού εκκαθαριστή και Τράπεζας Πειραιώς

Παγωμάρα επικρατεί από χθες στα γραφεία της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μετά την απόφαση του εκκαθαριστή της παλιάς ΑΤΕ, να παρατείνει την υποβολή προσφορών για το 82,33% της ΕΒΖ μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Παγωμάρα γιατί όπως συμπεραίνεται, αυτή η απόφαση αποτελεί έμμεση απόδειξη ότι ...έκατσε και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση της βιομηχανίας.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η υπόθεση κρίθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (8/7), στη δεύτερη συνάντηση των Γάλλων της Cristal Union, δηλαδή των προτιμητέων αγοραστών, με τον ειδικό εκκαθαριστή για «κακής ΑΤΕ», το ποσοστό της οποίας στην ΕΒΖ είναι αυτό που πωλείται, όταν τα δάνειά της έχουν περάσει στην Πειραιώς, που έχει αγοράσει το «καλό» κομμάτι της άλλοτε Αγροτικής.


Οι Γάλλοι, στη συνάντηση της Δευτέρας, κατέθεσαν μία βελτιωμένη πρόταση, την οποία, όπως έμαθε η Voria. gr, απέρριψε ο κ. Μαράτος, οπότε, δεν έγινε και η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τα στελέχη της Πειραιώς, τα οποία περίμεναν να συναντήσουν τους ανθρώπους της Cristal στις 3 μ.μ.

Αυτοί που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του διαγωνισμού, υποστηρίζουν ότι υπάρχει θέμα συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ ειδικού εκκαθαριστή και Τράπεζας Πειραιώς, όταν, μήνα με το μήνα, η ΕΒΖ καταλήγει να βρίσκεται σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση.

Αν και οι πληροφορίες δεν είναι επιβεβαιωμένες, θέλουν τους Γάλλους, στην τελευταία συνάντηση, να πρότειναν αυξημένο τίμημα, στα 70 εκατ. ευρώ ενώ ζήτησαν κούρεμα των δανείων (είναι στα 122 εκατ. ευρώ) κατά 30%. Η Τράπεζας Πειραιώς φέρεται ότι δέχεται κούρεμα το πολύ 20%, οπότε ο εκκαθαριστής ακύρωσε τη συνάντηση που είχε οριστεί για τις 3 το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της Cristal ήταν για 1,25 ευρώ/ μετοχή, δηλαδή περίπου 38 εκατ. ευρώ για το 82,33% της ΕΒΖ ( το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι 36.748.909 τεμάχια).

Οι αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης οπωσδήποτε λειτουργούν αρνητικά για την ΕΒΖ, ενώ πέραν αυτού, η εταιρεία, αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα:

1) Από τις 31/3 η Πειραιώς έχει κλείσει τη στρόφιγγα της δανειοδότησης.

2) Η φετινή καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται, λόγω κακών καιρικών συνθηκών ( παρατεταμένες βροχοπτώσεις στη περίοδο σποράς) πολύ άσκημα.

Βεβαίως, οι εξελίξεις σχετικά με το διαγωνισμό, προβληματίζουν έντονα και τους εργαζόμενους, εκπρόσωποι των οποίων είχαν συνάντηση με τον κ. Μαράτο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος σε τούτη τη φάση, όπως τουλάχιστον πληροφορούμαστε οτι είπε, δεν βλέπει εξέλιξη στο θέμα της πώλησης.

Η ανακοίνωση του εκκαθαριστή, έτσι όπως ....δεν εξελίσσονταν τα πράγματα, ήταν αναμενόμενη. Οι εργαζόμενοι, τονίζουν πως εκκαθαριστής, είναι παράλληλα και εγγυητής για τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι αυτή να πωληθεί, άρα θα πρέπει να βρει τρόπους να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία της. Πέρα από αυτό, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρ. Βαρκάκης, «αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ, θα πρέπει, εφ' όσον δεν κατορθώνουν να την πουλήσουν, να προχωρήσουν στην αναδιοργάνωσή της, αν δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι την οδηγούν στο κλείσιμο».
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εφιαλτική αναμονή...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εφιαλτική αναμονή...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ