2013-07-19 00:20:13
Φωτογραφία για Tο παράδειγμα της Euromedica
Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2013

Τώρα αρκετοί συνάδελφοι νοιώθουν τα βραστά αυγά στις μασχάλες τους. Παντού ψιθυρίζεται "ότι τα ΙΚΑ θα κλείσουν, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με εταιρίες κλπ". Ποιός φταίει για αυτή την κατάντια; Η κύρια ευθύνη αποδίδεται στην ιατρική ασυνεννοησία. Αρκετοί γιατροί δεν υπάκουσαν στις γενικές συνελεύσεις των Ιατρικών συλλόγων και υπέγραψαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, συμπαρασύροντας στην μιζέρια και στην φτώχια και πολλούς συναδέλφους που δεν υπέγραψαν. Ο αγώνας συσπείρωσης δεν είναι κατ’ επίφαση, ούτε προσχηματικός. Είναι καθαρά θέμα διατήρησης του μικρομεσαίου ιατρείου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η τάση είναι ότι "η Τρόϊκα" επιβάλλει το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων και στη θέση τους να μείνουν οι ιατρικές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί λιγότερους ιδιώτες ιατρούς και περισσότερες εταιρείες για καλύτερο φορολογικό έλεγχο και ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής.


Πως αποδεικνύεται;

α) Η αναστολή χορήγησης επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ στους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς από τον Ιούνη του 2011.

β) Με τη νομοθεσία Λοβέρδου η δυνατότητα να ιδρύονται ιατρικές εταιρείες από μη ιατρούς.

γ) Στις δυσκολίες που συνεπάγεται η έναρξη λειτουργίας ενός νέου ιατρείου προστίθεται πλέον και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των νέων ιατρών από κάθε είδους σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση με τον ΕΟΠΥΥ, το μοναδικό δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ή το ΕΣΥ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι και αρκετοί παλιοί γιατροί θα επανδρώσουν τα ιδιωτικά κέντρα και ιατρικές εταιρείες. Αν δεν καταφέρουμε να συσπειρωθούμε οι αυτοαπασχολούμενοι μέσω των Ιατρικών Συλλόγων ή άλλων επαγγελματικών ενώσεων, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα εκχωρήσει δικαιώματα - συμβάσεις μόνο σε ιατρικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές (το παράδειγμα της Euromedica είναι πρόσφατο και λίαν ανησυχιτικό με τα εξωτερικά ιατρεία και τα 5ευρα). Μεγαλύτερη εξοινονόμηση και πιο οργανωμένες υπηρεσίες. Εναλλακτικό σενάριο του ΕΟΠΥΥ οι ιατροί με πάγιες αντιμισθίες (όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός).

Υπάρχουν Συνάδελφοι κυρίως νέοι γιατροί, που στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν έχουν ρίξει την αμοιβή της συνταγογράφησης στα 5 ευρώ. Αυτοί λοιπόν προσπαθούν διακαώς να εισαχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα μετά το πέρας της ειδίκευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Με δεδομένη την πλήρη διακοπή προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ, η μόνη διέξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων γιατρών είναι το ιδιωτικό επάγγελμα. 

Π.Κ. Καρδιολόγος 18-7-2013 - ISKOZ.GR
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ