2013-07-23 00:02:03
Φωτογραφία για Ολλανδέζα κατηγορείται για στρατολόγηση τζιχαντιστών
Στη σύλληψη και προσωρινή κράτηση μιας 19χρονης Ολλανδέζας, η οποία κατηγορείται ότι στρατολογούσε τζιχαντιστές για να... πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό των σύρων ανταρτών, προχώρησαν σήμερα οι ολλανδικές αρχές.

«Η γυναίκα συνελήφθη και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση δύο εβδομάδων, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα» ανέφερε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Χάγης, Νικολέτ Στόελ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διενεργείται επίσης έρευνα σε μεγάλη κλίμακα για τα κυκλώματα στρατολόγησης νέων ανθρώπων από ριζοσπάστες μουσουλμάνους.

Η φυγή πολλών εθελοντών για τη Συρία, ένα φαινόμενο που παρατηρείται επίσης σε άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ολλανδία.

Τον Απρίλιο, μια βρετανική έρευνα ανέβαζε στους 107 τους Ολλανδούς που μάχονται μαζί με τους σύρους αντάρτες το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η 19χρονη συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στο Ζέτερμιρ, μια κοινότητα κοντά στη Χάγη μετά τις μηνύσεις που υπέβαλαν οι οικογένειες νεαρών που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία.

Θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές εάν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες σε βάρος της. «Επί του παρόντος επιτρέπεται να έχει επαφές μόνο με το δικηγόρο της», είπε η εκπρόσωπος.

Η εισαγγελία έχει διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να φύγουν από τη χώρα. Μπορεί όμως να καταδιώξει όσους τους στρατολογούν αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται και τιμωρείται με φυλάκιση έως 4 ετών και πρόστιμο 78.000 ευρώ.

Ο Μπαρτ Νόιτχεντατ, δικηγόρος από το Άμστερνταμ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει κατηγορούμενους για στρατολόγηση, διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί η κατηγορία. «Θα πρέπει κάποιος να επιστρέψει από τη Συρία και να δηλώσει ότι στρατολογήθηκε. Θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικές αποδείξεις, όπως ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν αρκούν οι μηνύσεις που υποβάλλουν οι οικογένειες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι εξ όσων γνωρίζει, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταδικαστεί στην Ολλανδία για την κατηγορία της στρατολόγησης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ