2013-07-23 12:36:04
Φωτογραφία για Τα βρώμικα μυστικά του Λουξεμβούργου: το σκάνδαλο Γιουνκέρ
του Ρόμεν Λέικ

Τα μεγάλα ψάρια σπανίως αντιμετωπίζουν τα μικρά χωρίς κάποια συγκατάβαση. Μόνο έτσι εξηγείται ο τρόπος που είδαν τα τελευταία γεγονότα στο γειτονικό μας Λουξεμβούργο τα γερμανικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, σαν την Μαριέτα Σλόμκα (Marietta Slomka), την παρουσιάστρια του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος «αποψινά νέα» που τα χαρακτήρισε «ανέκδοτο».

Ώστε το Μεγάλο Δουκάτο διαθέτει υπηρεσία πληροφοριών; Με 60 πράκτορες; Σταματήστε, θα σκάσω στα γέλια...

«Το Λουξεμβούργο αυτό καθ' αυτό δεν μετρά», συμπέρανε η εφημερίδα «τάγκεμπλατ» σχετικά με την «τραγωδία Γιουνκέρ (Juncker)» -που φυσικά εκτός συνόρων Λουξεμβούργου αντιμετωπίζεται ως κωμωδία. Ακόμα και καταμεσής στο σκάνδαλο, κανείς δεν πήρε στα σοβαρά το μικρό(ή κατ' άλλους «λιλιπούτειο») έθνος. Αλλά κάνουν λάθος.

Ο Λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανατράπηκε από ένα σκάνδαλο στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας -την «υπηρεσία πληροφοριών του κράτους του Λουξεμβούργου» (SREL)
. Η υπηρεσία, που υποτίθεται πως αντιμετωπίζει τις έξωθεν απειλές και την τρομοκρατία, αναφέρεται απ' ευθείας στον πρωθυπουργό. Αυτός είναι ο λόγος που το 141 σελίδων πόρισμα μιας εξεταστικής επιτροπής του κοινοβουλίου απέδωσε στον Γιουνκέρ ευθύνες για τις παράνομες επιχειρήσεις που οι αξιωματούχοι της SREL πραγματοποιούσαν επί χρόνια. Η εκτεταμένη χρήση της λουξεμβουργιανής γλώσσας στο κατά βάση γαλλικό κείμενο σημαίνει πως, ακόμα και χωρίς περαιτέρω κρυπτογράφηση, το κείμενο είναι προσιτό σε ελάχιστους.

Η επιτρεπτικότητα, το λάθος του Γιουνκέρ

Το πόρισμα αποδεικνύει πως ο Γιουνκέρ απλά δεν έπαιρνε αρκετά στα σοβαρά τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τις περισσότερες φορές, δεν ήθελε καν να ενημερώνεται για τις επιχειρήσεις της. Εξέφραζε την ικανοποίησή του με υπαινιγμούς και έδινε μάλλον συμβουλές, παρά εντολές.

Ένας διάλογος της 31ης Ιανουαρίου 2007 μεταξύ του Γιουνκέρ και του διοικητή της SREL Μάρκο Μίλε (Marco Mille), δείχνει την πρωθυπουργική αντίληψη. Εν αγνοία του πρωθυπουργού, ο Μίλε κατέγραψε τη συνομιλία τους με ένα ειδικά διαμορφωμένο ρολόι χειρός. Οι δύο άνδρες συζητούν τις ανησυχίες τους πως οι φήμες για παράνομες υποκλοπές μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή.

-«Είμαστε πολύ ευάλωτοι σε όσους λένε πως η υπηρεσία πληροφοριών κάνει ότι της αρέσει: παρακάμπτει τον πρωθυπουργό, το παλάτι και ο Θεός ξέρει ποιον άλλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», λέει ο Μίλε μιλώντας λουξεμβουργιανά.

-Ο Γιουνκέρ απαντά: «Όπως και να 'ναι, έχουμε πάψει πια να κάνουμε αυτή τη λεγόμενη πολιτική κατασκοπεία. Αλλά γινόταν πολλή παλιότερα, την εποχή...»

-Μίλε: «Πριν το 1990, στον "ψυχρό πόλεμο". Εντάξει, αυτό ήταν τότε το αντικείμενο της υπηρεσίας: η ρωσική πρεσβεία, το κομμουνιστικό κόμμα, οι "πράσινοι" στην αρχή τους...»

-Γιουνκέρ: «Χωρίς λόγο, κατά τη γνώμη μου»

-Μίλε: «Ναι αν το δεις με τα σημερινά δεδομένα και με τη φιλοσοφία σου, που είναι και δική μου, αλλά...»

-Γιουνκέρ: «Τους "πράσινους"... Δεν υπήρχε λόγος...»

-Μίλε: «Αν θυμηθείς πώς σκέφτονταν τότε οι άνθρωποι... Όποιος δεν ήταν 100% συντηρητικός, θεωρούνταν εν δυνάμει απειλή για το κράτος... Έχουμε 300 χιλιάδες φακέλους στο υπόγειο»

Το Λουξεμβούργο έχει συνολικό πληθυσμό 525 χιλιάδες. Ακόμα κι αν ο αριθμός που προβάλει ο Μίλε ήταν υπερβολικός, ο διάλογος είναι ενδεικτικός για το πόσο επιπόλαια αντιμετώπιζε τα ζητήματα αυτά ο πρωθυπουργός.

Ευρώ και χαζομάρα

Παρόμοια ήταν η αντίδρασή του όταν πληροφορήθηκε πως ο γενικός εισαγγελέας Ρομπέρ Μπιεβέ (Robert Biever) μπορεί να ήταν «πολύ σοβαρά αναμεμειγμένος» στην παιδοφιλική κοινότητα της Έσσης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Λουξεμβούργου. Όταν κάποια στιγμή αργότερα ο Γιουνκέρ αναφέρθηκε σε αυτή την υπόθεση, το έκανε με χιουμοριστικό τρόπο: «μα ξέρατε ήδη πως έχει πορνείο η Έσση;»

Όταν έμαθε αργότερα τις κατηγορίες εναντίον του, ο ίδιος ο Μπιεβέ δήλωσε στην κατάθεσή του πως αν είχε εμπρός του τον πρωθυπουργό, θα του έλεγε: «χαζέ άνθρωπε!»

Η εικόνα του Γιουνκέρ πλέον κυμαίνεται ανάμεσα στα δύο άκρα: είναι ο κ. Ευρώ ή ο δρ. Χαζός; Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, ο «πράσινος» βουλευτής Φρανσουά Μπος (François Bausch), κατέγραψε 13 σημεία πιθανής κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους της SREL, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η παράνομη υποκλοπή, η κατασκοπεία, η απάτη, η διατήρηση αρχείων πολιτικών αντιπάλων και η δωροληψία.

«Ο Γιουνκέρ ήθελε να παρέμβει, αλλά δεν εύρισκε χρόνο» λέει ο Μπος. «Ο επικεφαλής της SREL Μίλε και ο πρωθυπουργός» προσθέτει, «είτε απέτυχαν να ενημερώνουν το κοινοβούλιο, είτε το ἐκαναν πολύ επιφανειακά».

Ο Γιουνκέρ, ο πρώην πρόεδρος της «ευρωομάδας», παραδέχτηκε εντίμως πως «ο μυστικοπαθής κόσμος των υπηρεσιών πληροφοριών» δεν ανήκε στις κορυφαίες του προτεραιότητες. «Υπήρχαν πολύ σημαντικότερα ζητήματα και τότε, όπως υπάρχουν και σήμερα, που με απασχολούν και με νοιάζουν πολύ περισσότερο».

Όπως, π.χ. η διάσωση του ευρώ.

Der Spiegel

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ