2013-08-05 12:55:03
Φωτογραφία για Στο... ύψος τους οι τιμές, παρά τη μείωση του ΦΠΑ
Στο ύψος τους παραμένουν οι τιμές παρά την εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο 13%.

Αν και από την περασμένη Πέμπτη ισχύει νέος μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στις περισσότερες τουριστικές περιοχές -και όχι μόνο- δεν έχει καταγραφεί μείωση τιμών.

Πέραν του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ειδικού σήματος με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του φόρου, σύμφωνα με το Εθνος, το μέτρο δεν έχει τύχει εφαρμογής σε αρκετά νησιά της χώρας, λόγω έλλειψης τοπικών σωματείων εστίασης, καθώς οι ίδιοι οι φορείς (ομοσπονδία εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει να διακινήσουν τα ειδικά σήματα.

Στους φορείς πάντως που θα πιστοποιούν τα μέλη τους με το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών προστέθηκε χθες και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ).


Σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιο Σκορδά, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Μακρής, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο εμπορικός κόσμος που σχετίζεται με την αγορά της εστίασης θα στηρίξει στην πλειονότητά του τη συμφωνία τιμής και θα μειώσει τις τιμές σε ποσοστό άνω του 5%.

Ο ΣΕΛΠΕ, στον οποίο ανήκουν οι αλυσίδες καταστημάτων και τα πολυκαταστήματα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Πολιτείας για να περάσει στον τελικό καταναλωτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προστίθεται στους φορείς που θα πιστοποιούν τα μέλη τους (τις μεγάλες μονάδες λιανικής πώλησης οι οποίες διατηρούν χώρους εστίασης) με το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών που αποκτούν όσες επιχειρήσεις εστίασης συμμετέχουν στη συμφωνία τιμής και μειώνουν τις τιμές του τιμοκαταλόγου τους τουλάχιστον κατά τα τρία τέταρτα αυτού σε ποσοστό τουλάχιστον 5%.

Σύμφωνα πάντως με τη ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι μέσα στον Αύγουστο οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φτάσουν και πιθανόν θα ξεπεράσουν τις 30.000. Αυτό θα σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις θα έχει προμηθευτεί το ειδικό σήμα.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής στην συντριπτική τους πλειονότητα οι μειώσεις στους τιμοκαταλόγους είναι της τάξης του 5%, που αποτελεί και την ελάχιστη μείωση βάσει της συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς συνεχίζεται το αλαλούμ με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση στην περίπτωση επιτόπιας κατανάλωσης ή όχι αναψυκτικών, καφέδων και χυμών.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ