2013-08-12 18:11:04
Φωτογραφία για Η Κίρχνερ διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές των μέσων της θητείας της που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, δείχνουν οι προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, οι οποίες σηματοδοτούν ωστόσο μια άνοδο της δύναμης της αντιπολίτευσης, ενώ μοιάζει τώρα λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να επιδιώξει η Κίρχνερ την επανεκλογή της.

Η αντιπολίτευση ήρθε επικεφαλής στις πέντε επαρχίες της χώρας που έχουν το μεγαλύτερο πληθυσμό: στο Μπουένος Άιρες, την Κόρντομπα, τη Μεντόσα, τη Σάντα Φε και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ το κόμμα της προέδρου κέρδισε τις περισσότερες από τις 19 άλλες επαρχίες της χώρας.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από την άνοδο του Σέρχιο Μάσα, πρώην προσωπάρχη της Κίρτσνερ που αποσκίρτησε από το κόμμα της. Δήμαρχος του Τίγκρε, (περιφέρεια του Μπουένος Άιρες), 41 χρόνων, περονιστής όπως και η Κίρτσνερ, επιβλήθηκε χθες ως πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής της Αργεντινής, ανεβάζοντας το ψηφοδέλτιό του στην πρώτη θέση στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, μια στρατηγικής σημασίας περιφέρεια στην οποία εκλέγονται 35 από τους 257 βουλευτές.


"Κάναμε το πρώτο βήμα προς ένα μεγάλο πολιτικό μέτωπο", δήλωσε ο Σέρχιο Μάσα, για τον οποίο οι οπαδοί του θεωρούν ότι θα είναι το 2015 υποψήφιος για την προεδρία ως αντίπαλος του υποψηφίου της πολιτικής οικογένειας της Κίρχνερ.

Σε μια ψηφοφορία που έμοιαζε με γενική πρόβα πριν από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, το κεντροαριστερό Μέτωπο για τη Νίκη (FPV) της Κίρχνερ ενίσχυσε τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, ενώ αποδυναμώθηκε η πλειοψηφία του στη Γερουσία, σύμφωνα με τις προβολές του υπουργείου Εσωτερικών.

"Διατηρούμε ή αυξάνουμε την αντιπροσώπευση του FPV", δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η Κίρχνερ εκφράζοντας την ικανοποίησή της γι' αυτό.

Οι αντίπαλοί της κατηγορούν την Κίρχνερ για τις αυταρχικές πρακτικές της, για αποτυχία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, για την εφαρμογή προστατευτισμού στην οικονομική πολιτική, για ανεπάρκεια στη μάχη της κατά της έλλειψης ασφάλειας, καθώς και για την εθνικοποίηση το 2012 της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας YPF σε βάρος της ισπανικής Repsol.

Το μέτωπο της αριστεράς UNEN, που συνασπίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ερμές Μπινέρ (δεύτερος στις προεδρικές εκλογές του 2011), και τους σοσιαλδημοκράτες της UCR (Ριζοσπαστική Ένωση Πολιτών), επιβλήθηκε στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες επικρατώντας του ψηφοδελτίου του συντηρητικού PRO (Ρεπουμπλικανική Πρόταση) με επικεφαλής τον ραβίνο Σέρχιο Μπέργκμαν.

Καθώς ο τρόπος ψηφοφορίας στις προκριματικές είναι ίδιος με αυτό των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, η χθεσινή ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα κόμματα της χώρας, σηματοδοτεί μια τάση δυόμιση μήνες πριν από τις μερικές εκλογές, στη διάρκεια των οποιών θα ανανεωθούν 127 από τις 257 έδρες βουλευτών και 24 από τις 72 γερουσιαστών.

Για πρώτη φορά περιλήφθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 600.000 ανήλικοι ηλικίας από 16 ως 18 ετών (σε σύνολο 30 εκατ. ψηφοφόρων) και θα μπορέσουν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο.

Η προοπτική μιας τρίτης θητείας της Κίρχνερ (2007-2011, 2011-2015) απομακρύνεται καθώς το κόμμα της δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίσει μια πλειοψηφία δύο τρίτων για να τροποποιήσει το σύνταγμα, το οποίο προβλέπει δύο προεδρικές θητείες το πολύ.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ