2013-08-21 10:35:13
Φωτογραφία για Ανακαλύψτε το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία
Όμορφα τοπία και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό

Στην Ικαρία ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια. Εδώ όλα κυλούν πιο ήρεμα, πιο χαλαρά, χωρίς άγχος και βιασύνη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν την καλή τους υγεία και φημίζονται για τη μακροζωία τους.

Αυτό το υπέροχο νησί ανοίγει και φέτος την αγκαλιά του σε όσους αναζητούν εναλλακτικές ή μη διακοπές, όμορφα τοπία, κρυστάλλινα νερά και καλοσυνάτους φιλόξενους ανθρώπους.

Περιήγηση στα χωριά

Το πιο φημισμένο από όλα είναι το δίχως άλλο ο Χριστός Ραχών. Ο παραδοσιακός ορεινός οικισμός, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τη μεγάλη πλατεία είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη περιοχή. Το χωριό είναι διάσημο για την παράδοση της νυκτερινής λειτουργίας των καταστημάτων, αφού οι κάτοικοι του έχουν αποφασίσει να είναι ανοικτά από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου. Συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς εδώ θα βρείτε ωραίες επιλογές για καφέ και φαγητό κι αν είστε τυχεροί θα πετύχετε και ένα από τα φημισμένα ικαριώτικα πανηγύρια, που κρατούν το κέφι αναμμένο μέχρι το πρωί.


Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ένα από τα δυο του λιμάνια. Περπατήστε στα γραφικά του δρομάκια και ανακαλύψτε κάποιες από τις παλιές του συνοικίες με τα όμορφα καπετανόσπιτα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που αποτυπώνει τη σχέση του νησιού με τη θάλασσα, καθώς πολλά από τα εκθέματα του έχουν βρεθεί στο βυθό της Ικαρίας.

Το δεύτερο λιμάνι της Ικαρίας είναι ο Εύδηλος, ένα γραφικό χωριό, που έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Στο παραθαλάσσιο Γιαλισκάρι θα βρείτε μια πληθώρα επιλογών για φαγητό και καφέ, καθώς είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του νησιού. Είναι ιδανική επιλογή και για διαμονή, καθώς οι ακτές, που βρίσκονται κοντά του είναι εύκολα προσβάσιμες.

Στο Καρκινάγρι, ένα γραφικό ψαροχώρι, θα εντυπωσιαστείτε από τους μοναδικούς γρανιτένιους σχηματισμούς, που αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής. Επισκεφθείτε το ακρωτήρι του Πάπα και το φάρο.

Οι παραλίες του νησιού

Στην Ικαρία οι επιλογές για καλοκαιρινές βουτιές είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Είτε θέλετε να κολυμπήσετε μόνοι σας ή με την οικογένεια σας, σε αμμώδη ή βοτσαλωτή ακτή, εδώ θα βρείτε ό,τι ταιριάζει στα γούστα σας.

Από τις πιο εντυπωσιακές είναι η εξωτική παραλία Σεϋχέλλες, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαγγανίτης. Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα κατηφορικό δρομάκι και στο τέλος να περπατήσετε πάνω σε επίπεδα λευκά βράχια, αλλά το μαγευτικό τοπίο αξίζει τον κόπο. Τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και η λευκή άμμος θα σας ταξιδέψουν.

Οι νεότεροι προτιμούν το πολυσύχνστο Λιβάδι, αλλά και τη Μεσακτή, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις του surfing.

Μια παραλία, ιδιαίτερης ομορφιάς είναι αυτή του Να, κάτω από το ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος. Η ακτή απλώνεται στις εκβολές ενός ποταμού και η ιδανική ώρα για να την απολαύσετε είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος. Και ο μακρύς κατάλογος δεν σταματά εδώ.

Στο Δράκανο θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες, καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Το Ιερό θα βρείτε έναν απάνεμο μικρό κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά και στον Φάρο, την πιο μεγάλη παραλία του νησιού θα χαρείτε βουτιές και εξερεύνηση του βυθού.

Περπατήστε σε τοπία άγριας φυσικής ομορφιάς

Οι πεζοπορίες στην Ικαρία είναι μια καλή εναλλακτική για να εξερευνήσετε την παρθένα φύση του νησιού. Στα ορεινά το τοπίο είναι γεμάτα κυπαρίσσια, πλατάνους, βελανιδιές και πεύκα, ενώ στα νότια υπάρχουν πολλές ελιές και βερικοκιές.

Το φαράγγι του Χάλαρη, που συνδέει τον Να με τον Χριστό Ραχών είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, με ιδιαίτερη βλάστηση. Ενδιαφέρουσες είναι και οι διαδρομές από το χωριό Μαυράτο προς το Καραβόσταμο και από τον Άγιο Κήρυκα προς τον Ξυλοσύρτη.

Το δάσος του Ράντη αποτελεί φυσικό μνημείο, το αρχαιότερο στα Βαλκάνια, αναγνωρισμένο από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Χορέψτε Ικαριώτικο σε ένα από τα πανηγύρια

Η Ικαρία είναι ένα νησί συνώνυμο των πανηγυριών, που διοργανώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στα χωριά της. Άφθονο ντόπιο κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους με το γλέντι και τον χορό να διαρκούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Προλαβαίνετε ακόμα να βρεθείτε σε κάποιο από αυτά:

27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου στο χωριό Μάραθο - Δήμος Ευδήλου, Αγίου Παντελεήμονα - Δήμος Αγίου Κηρύκου, Μανδριά- Δήμος Ραχών.

29 Αυγούστου, 2 μέρες αργότερα το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο Μαυράτο όπου σερβίρεται και το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο - Δήμος Αγίου Κηρύκου.

8 Σεπτεμβρίου στην παραλία Κέραμε και στο χωριό Πλαγιά γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια η γέννηση της Θεοτόκου - Δήμος Αγίου Κηρύκου.

17 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο Μονοκάμπι - Δήμος Αγίου Κηρύκου και στην Κρεμαστή (Κάμπος) - Δήμος Ευδήλου.
πηγή
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ