2013-08-21 10:53:06
Φωτογραφία για Λιγότερο λαμπερά τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη
της Κάτιας Γερακαρίτου

Σκοτεινά προοιωνίζονται τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης αποξηλώνεται το τελευταίο διάστημα από την δημοτική αρχή, μετά από 11,5 χρόνια λειτουργίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης προχωρούν σε αυτή την κίνηση διότι η συντήρηση του διάκοσμου κρίθηκε ασύμφορη και επισφαλής, ενώ παράλληλα δεν συνάδει και με την πολιτική της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ήδη από πέρσι ο δήμος είχε προχωρήσει στην αποξήλωση του εορταστικού διάκοσμου από την οδό Εγνατία, ενώ αυτές τις ημέρες απομακρύνθηκαν οι γιρλάντες από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, τη Βασ. Όλγας και τη Γρηγορίου Λαμπράκη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη, σταδιακά θα αποξηλωθεί ο διάκοσμος από όλα τα σημεία. Όπως δήλωσε στη Voria.gr η Διεύθυνση Μελετών του δήμου σχεδιάζει ήδη το νέο εορταστικό διάκοσμο με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.


Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν η δημοτική αρχή θα καταφέρει να τοποθετήσει για φέτος τις γιορτές το νέο διάκοσμο, ο οποίος θα είναι ενεργειακά φιλικός. «Θα το προσπαθήσουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν τα χρήματα για το φωτισμό στο σύνολο της πόλης», ωστόσο, όπως είπε, «γίνονται προσπάθειες για να τοποθετηθούν ενεργειακά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε κεντρικούς άξονες και σε διασταυρώσεις».

Ο κ.Κουράκης εξήγησε παράλληλα ότι υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, λόγω γραφειοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στόχος είναι να τοποθετηθεί από φέτος ένα μέρος του εορταστικού διάκοσμου, ο οποίος θα αναπτυχθεί πλήρως στα επόμενα δύο χρόνια. «Μπορεί το αρχικό κόστος προμήθειας των υλικών να είναι ακριβότερο, ωστόσο, αυτό αποσβένεται από το χαμηλό κόστος λειτουργίας» σημείωσε ο κ. Κουράκης. Σημειώνεται ότι η κάθε γιρλάντα, από αυτές που αποξηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, λειτουργούσε με 590 συμβατικούς λαμπτήρες των 5W, το ένα τρίτο των οποίων αντικαθιστούνταν κατά την ετήσια συντήρηση.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η αλλαγή στα χριστουγεννιάτικα λαμπόνια της πόλης να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, καθώς και το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και υπάρχουν και τα απαραίτητα καδοφόρα οχήματα.
voria.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ