2013-08-22 11:53:03
Φωτογραφία για Μείωση του σοβαρού εγκλήματος καταγράφεται στην Κύπρο
Μείωση της τάξης του 7,9% παρουσιάζει ο αριθμός των υποθέσεων που αφορούν το σοβαρό έγκλημα τους πρώτους επτά μήνες του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης απέδωσε τη μείωση αυτή τόσο στις στοχευμένες ενέργειες και δράσεις από πλευράς της Δύναμης για καταπολέμηση του εγκλήματος όσο και στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, από την 1 Ιανουαρίου μέχρι την 31 Ιουλίου του 2013, οι καταγγελθείσες υποθέσεις που αφορούν στο σοβαρό έγκλημα ανήλθαν στις 4259 σε σύγκριση με 4623 υποθέσεις την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μια μείωση κατά 364 υποθέσεις ή ποσοστό 7,9%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 ανήλθαν στις 2471 σε σύγκριση με 2457 υποθέσεις την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μια μικρή αύξηση κατά 14 υποθέσεις ή ποσοστό 4,9%.


Το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων για την ίδια φετινή περίοδο ανήλθε στο 58% σε σύγκριση με 53,1% που καταγράφηκε πέρσι.

Με βάση της στοιχεία της Αστυνομίας, τους πρώτους επτά μήνες του 2013, διαπράχθηκαν 6 φόνοι εκ των οποίων οι 4 εξιχνιάστηκαν, σε σύγκριση με 11 φόνους που είχαν διαπραχθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκ των οποίων εξιχνιάσθηκαν οι έξι.

Κατά την ίδια περίοδο του 2013, διαπράχθηκαν 5 απόπειρες φόνου, οι οποίες εξιχνιάστηκαν όλες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαπράχθηκαν 7 τέτοια εγκλήματα εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν τα πέντε.

Επίσης, μέχρι τον Ιούλιο του 2013, είχαν διαπραχθεί 10 βιασμοί εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 8, ενώ την ίδια περσινή περίοδο, διαπράχθηκαν 11 βιασμοί εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι δέκα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις εμπρησμών και τις απόπειρες εμπρησμού, καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία συνολικά 136 υποθέσεις εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 19, σε σύγκριση με 124 υποθέσεις την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι δεκατρείς.

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις ληστειών και εκβιασμών, τους πρώτους επτά μήνες του 2013, καταγγέλθηκαν 101 υποθέσεις εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 59, σε σύγκριση με 107 τέτοιες υποθέσεις την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι πενήντα.

Μέχρι τον Ιούλιο φέτος, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις ναρκωτικών είχαν καταγραφεί 620 υποθέσεις εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 604, σε σύγκριση με 644 από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 619.

Σχετικά με τις διαρρήξεις, τους πρώτους επτά μήνες του 2013, καταγγέλθηκαν 1579 υποθέσεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 553, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγγέλθηκαν συνολικά 1791από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 573.

Σε ό,τι αφορά τις κλοπές, έχουν καταγγελθεί 791 υποθέσεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 350, ενώ την ίδια περσινή περίοδο ο αριθμός των υποθέσεων αυτών ανήλθε στις 841 από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 289.

Σε σχέση με τα ενεχόμενα πρόσωπα στο σοβαρό έγκλημα, το 55% των προσώπων που ενέχονταν στις διάφορες υποθέσεις ήταν Κύπριοι πολίτες και το 45% πολίτες άλλων κρατών, και τα ίδια ποσοστά ίσχυαν και κατά την περίοδο από 1/1 μέχρι 1/7 του 2012.

Σημειώνεται ότι το 2012, το 53% των προσώπων που ενέχονταν στο σοβαρό έγκλημα ήταν Κύπριοι πολίτες και το 47% πολίτες άλλων κρατών.

Στις στοχευμένες ενέργειες της Αστυνομίας αποδίδει τη μείωση του εγκλήματος ο Α. Αγγελίδης

Κληθείς να σχολιάσει τη μείωση που παρατηρείται στις υποθέσεις που αφορούν το σοβαρό έγκλημα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης είπε ότι η μείωση οφείλεται τόσο στις στοχευμένες ενέργειες και δράσεις από πλευράς της Δύναμης όσο και στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Όπως είπε, στις ενέργειες της Αστυνομίας, περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση των περιπολιών και των ελέγχων από διάφορα τμήματα της Αστυνομίας με στόχο την αυξημένη και πιο αισθητή παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους.

Είπε, επίσης, ότι καταλυτικό ρόλο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών εγκληματικότητας παίζει και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», που εφαρμόζεται σε 60 δήμους, όπως και ο θεσμός του «Παρατηρητής της Γειτονιάς» που εφαρμόζεται σε 20 δήμους και κοινότητες.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε, επίσης, ότι όσον αφορά τις υποθέσεις που αφορούν διαρρήξεις και κλοπές, πέραν της προσπάθειας που καταβάλλει η Αστυνομία για εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων, καταβάλλεται, επίσης, κάθε δυνατή προσπάθεια για εντοπισμό και της κλαπείσας περιουσίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όσον αφορά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα του Υπουργού για καταπολέμηση του εγκλήματος με τη βοήθεια και των πολιτών στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών που εξήγγειλε στο Αστυνομικό Σώμα που σκοπό θα έχουν να συμβάλουν στη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη.

«Το θέμα της ασφάλειας αφορά όλους και όχι μόνο την Αστυνομία», είπε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες άρχισαν να αντιλαμβάνονται το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο θέμα αυτό και ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της Αστυνομίας για παροχή πληροφοριών για διάφορα θέματα είτε αφορούν παράνομες δραστηριότητες είτε ακόμα και τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Είναι σημαντικό, κατέληξε, οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Αστυνομία και να δημιουργηθεί ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φύλλα πορείας στο ΕΣΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φύλλα πορείας στο ΕΣΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ