2013-08-22 12:52:48
Φωτογραφία για ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ «Βασιλικός» τάφος στην Αμφίπολη
Εντυπωσιακό το ταφικό περίβολο και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μπορεί να κρύβει σημαντικούς βασιλικούς τάφους

Σημαντικά δεδομένα, που ίσως οδηγήσουν σε μία πολύ αξιόλογη αρχαιολογική ανακάλυψη, προκύπτουν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον λόφο Καστά, στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών.

Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανόν να βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλέξανδρου Δ΄. Παράλληλα υφίστανται φήμες για ύπαρξη του τάφου του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, ενώ αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την αρχαιολογική κοινότητα.

Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή, στον λόφο Καστά, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και επανεκκίνησαν ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα διακοπής. Τον ίδιο χώρο είχε ανασκάψει πρώτος ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, από το 1965 ως τον θάνατό του το 1985. Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε περί το 341 π.Χ. στη Βακτρία (σημερινό Αφγανιστάν). Παντρεύτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο το 327 π.Χ., σε ηλικία 14 ετών, μετά την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον μεγάλο στρατηλάτη. Ο γάμος είχε πολιτική σκοπιμότητα, με στόχο τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών.


Δολοφονία

Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Δώδεκα χρόνια μετά, η Ρωξάνη και ο γιος της έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας το 311 π.Χ. έπειτα από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου. Τα αίτια των δολοφονιών ήταν για να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου, μια και ο 12χρονος Αλέξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας. Η ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, έφερε στο φως σημαντικό ταφικό περίβολο, μοναδικό στο είδος του, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., με μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, επιστέψεις και λοιπή ανωδομή, ύψους 3 μ. και συνολικού μήκους 497 μέτρων, από τα οποία έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί πάνω από 300.

Πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, καθώς ούτε στη Βεργίνα ούτε αλλού στον ελλαδικό χώρο έχει εντοπιστεί κάτι ανάλογο.

Η μοναδικότητα της κατασκευής του ταφικού περιβόλου με τη χρήση αρχιτεκτονικών μελών από θασίτικο μάρμαρο, καθώς και η χρονική περίοδος, που κατασκευάστηκε, οδηγούν στο συμπέρασμα της ύπαρξης σημαντικών τάφων στο εσωτερικό του.

ΗΜΗΡΕΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ