2013-08-27 09:56:03
Φωτογραφία για Βιβλία «ειδικών» αναγκών...
Η ανάγνωση στην τουαλέτα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Στατιστικά, περισσότεροι από το 50% του αναγνωστικού κοινού του πλανήτη παίρνει μαζί του ένα βιβλίο όταν πηγαίνει στην τουαλέτα. Σήμερα πλέον είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις ποιος έχει εισάγει αυτή τη «συνήθεια» στην καθημερινή ζωή – οι Ρώσοι, οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, κάθε τρίτος Άγγλος (το 26% των γυναικών και των 49% των αντρών), όταν πηγαίνει στην τουαλέτα, παίρνει μαζί του κάτι για να διαβάσει. Το 65% των ερωτηθέντων προτιμάει εφημερίδα, το 14% προγραμματίζει τις τρέχουσες υποθέσεις του, το 10% διαβάζουν περιοδικά και μόνο το 8% βιβλίο. Για τη διασκέδαση του αναγνωστικού κοινού στη Μεγάλη Βρετανία εκδόθηκε σε χαρτί τουαλέτας ένα εγχειρίδιο για οριγκάμι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να αποσπώνται από την «παραγωγή», μπορούν να μάθουν να φτιάχνουν λουλουδάκια, ψαράκια και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, από χαρτί.


Γερμανοί κοινωνιολόγοι ισχυρίζονται πως κάθε κάτοικος της Γερμανίας περνάει διαβάζοντας στην τουαλέτα κατά μέσο όρο 20 -25 λεπτά κάθε μέρα. Τελικά οι πρακτικοί Γερμανοί αποφάσισαν να τυπώσουν σε χαρτί τουαλέτας τα έργα των εθνικών τους συγγραφέων, αγγίζοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα σημαντικό κοινό! Στην αρχή για να πειραματιστούν επέλεξαν την ποίηση του Χέρνιχ Χέινε. Αποδείχτηκε πως ένα βιβλίο δε χωράει σε ένα ρολό χαρτί, γι’ αυτό σκέφτηκαν να πουλάνε το χαρτί σε πακέτα, τα οποία ως όγκος αντιστοιχούν σε ένα βιβλίο. Η πώληση αυτού του προϊόντος δεν έγινε σε σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη σπιτιού, αλλά, όπως άρμοζε, σε βιβλιοπωλεία.

Ωστόσο καλύτερα από παντού αυτός ο ιδιόμορφος κλάδος βιβλιοπαραγωγής είναι αναπτυγμένος στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ λειτουργούν αρκετοί εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημοσίευση λογοτεχνίας για ανάγνωση στην τουαλέτα. Μερικοί από τους εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται σε αυτές τις εκδόσεις είναι οι Uncle John’s Bathroom Reader, Red-Letter Press Inc. Οι εκδοτικοί αυτοί οίκοι εκδίδουν ολόκληρες σειρές βιβλίων. Βασικά πρόκειται για λογοτεχνία διασκεδαστικού χαρακτήρα: σταυρόλεξα, εγκυκλοπαίδειες, ανέκδοτα, χιουμοριστικά βιβλία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ