2013-08-28 11:05:18
Φωτογραφία για Μουσακάς παραδοσιακός!
Υλικά συνταγής:

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες

1 φλιτζ. κεφαλοτύρι

1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι

για τη σάλτσα κιμά

750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη

1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

αλάτι

πιπέρι

για τη σάλτσα μπεσαμέλ

150γρ. βούτυρο

150γρ. αλέυρι

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

2 αυγά

αλάτι

πιπέρι λευκό

Διαδικασία συνταγής

Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.


Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τις τηγανίζουμε αφού κάψει το λάδι και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι ζεστό, όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.

Σε ταψί, απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς από πάνω.

Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
cooklos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ