2013-08-28 12:50:04
Φωτογραφία για Η Συρία και εμείς: Μακριά κι αγαπημένοι...
Η αραβική άνοιξη που τόσες ελπίδες δημιούργησε για τη δημοκρατική μετεξέλιξη των αυταρχικών αραβικών καθεστώτων, όχι απλώς πνέει τα λοίσθια, αλλά φαίνεται να οδηγεί σε πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής  της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία με χιλιάδες θύματα, με εκατοντάδες χιλιάδες να τρέπονται σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόβαθρο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να δούμε μια νέα κατάσταση τύπου Ιράκ στη γειτονιά μας.

Τα διλήμματα για τη Δύση, αλλά και για τη χώρα μας είναι μεγάλα, καθώς από τη μια πλευρά είναι δεδομένη η ανάγκη να σταματήσουν οι ανθρωποσφαγές και από την άλλη οι κίνδυνοι από μια επέμβαση είναι σχεδόν ανεξέλεγκτοι, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Η προετοιμασία για μια από αέρος επίθεση αμερικανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, κατά του καθεστώτος Ασαντ, μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις, ότι θα δώσει τέλος στα προβλήματα  των πολύπαθων λαών της περιοχής.


Όχι μόνο γιατί έχουμε απτά παραδείγματα από ανάλογες επεμβάσεις του παρελθόντος, αλλά γιατί πέρα από τις αντιμαχόμενες πλευρές,εμπλέκονται τα γεωπολιτικά  συμφέροντα, μεγάλων και μη χωρών.

Από τη Ρωσία του Πούτιν, που ας μην το  ξεχνάμε διαθέτει τη μοναδική ναυτική βάση της στην Ανατολική Μεσόγειο στη Συρία, μέχρι το Ιράν, το Ισραήλ, την Τουρκία και πάει λέγοντας. Αν συνυπολογιστούν μάλιστα και οι θρησκευτικές αντιθέσεις που όλο και διογκώνονται το κοκτέιλ γίνεται κάτι παραπάνω από εκρηκτικό Δυστυχώς το μόνο που δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή η χώρα μας ήταν μια τέτοιου είδους αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή μας.

Όσο κι αν υπάρχουν κάποια προσωρινά οφέλη - π.χ. λόγω τουρισμού - μια παρατεταμένη  κρίση ,με πολεμικές μάλιστα επιπλοκές δημιουργεί παρενέργειες που όχι μόνο δεν τις χρειαζόμαστε αλλά τις απευχόμαστε.

Είναι προφανές ότι τις γενικότερες εξελίξεις δεν μπορούμε  να τις επηρεάσουμε.Αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε όμως με κάθε θυσία, είναι να παραμείνουμε ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Αρκετά  έχουμε πληρώσει την δική μας κρίση, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε γίνουμε συμμέτοχοι και στην  κρίση της ευρύτερης περιοχής μας.

Ας φροντίσουμε λοιπόν οι όποιες εσωτερικές μας αντιθέσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων μας, να μη μας βάλουν στο κάδρο της γενικότερης αστάθειας   και αποσταθεροποίησης.

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υλοποίηση εθνικών στόχων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υλοποίηση εθνικών στόχων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ