2013-09-26 14:14:04
Φωτογραφία για Εκτός δασικής προστασίας το 15% της ελληνικής επικράτειας
Χωρίς προστασία από την δασική νομοθεσία, εκτιμάται ότι μένει το 15% της ελληνικής επικράτειας, περιζήτητες παραθάλασσιες και νησιωτικές περιοχές, με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναθεωρεί το ειδικό καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που σήμερα καλύπτονται από αραιή και θαμνώδη βλάστηση.

Ολόκληρες περιοχές στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα, θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου που φέρνει ριζικές αλλαγές στην δασική νομοθεσία και δίνει κίνητρα αναπτυξιακά μέσα σε δάση και δασικές περιοχές. Το σχέδιο νόμου το οποίο θα βρίσκεται μέχρι σήμερα προς διαβούλευση έχει ξεσηκώνει ήδη οξύτατες αντιδράσεις από κόμματα της Αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις αλλά και τα αιχμηρά σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης κυοφορούν σημαντικές αλλαγές και θα αναγκάσουν το υπουργείο να κάνει βήματα πίσω στο τελικό σχέδιο που θα πάει μέσα στο Οκτώμβριο στην βουλή.


Ιδιαίτερα επικριτική είναι και η χθεσινή τοποθέτηση της WWF Hellas, σύμφωνα με την οποία το νοθέτημα του ΥΠΕΚΑ, νομιμοποιεί σωρεία παρανομιών και εντατικοποιεί τις χρήσεις γης που μπορούν να εγκατασταθούν σε δάση και δασικές εκτάσεις (π.χ διυλιστήρια, βιομηχανίες κ.α). Ταυτόχρονα απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής προστίμων τους καταπατητές και δίνει κίνητρα στους εμπρηστές από την στιγμή που οι εκτάσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το καθεστώς κήρυξης αναδάσωσης.

“ Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια ουσιαστική και ευρεία διαβούλευση για την πραγματικά βιώσιμη πορεία που η χώρα αξίζει”.

Όπως σημειώνει εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, ΄”θα πληγεί κυρίως η αραιή φρυγανική δασική βλάστηση, δηλαδή η πιο τυπική μορφή χαμηλής βλάστησης στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Αυτή περιλαμβάνει μικρούς θάμνους με μικρά και συχνά αγκαθωτά φύλλα, που ευδοκιμούν στο ξηρό μεσογειακό κλίμα σε χαμηλά υψόμετρα. Καταλαμβάνει περίπου το 15% της επικράτειας της χώρας και είναι διαδεδομένη, διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό περιβάλλον”.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ