2013-09-27 01:18:05
Φωτογραφία για Καμίνης: Να ελέγχονται οι δήμοι ανάλογα με τη φερεγγυότητά τους
Να συνδεθεί ο βαθμός ελευθερίας ενός δήμου με τα οικονομικά και διοικητικά αποτελέσματα, πρότεινε ο... δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σήμερα, στην ημερίδα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Ένας εύρωστος και οικονομικά φερέγγυος δήμος να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, λιγότερους προληπτικούς ελέγχους, για παράδειγμα στη διενέργεια ενός διαγωνισμού, από έναν δήμο με ισχνά οικονομικά αποτελέσματα. Ένας δήμος να επιβραβεύεται έτσι για τη ορθή του διαχείριση και να έχει κίνητρο να συνεχίσει να είναι σε καλή κατάσταση. Αν για παράδειγμα το όριο για προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι σήμερα 200.000 ευρώ, το όριο να γίνει 1.000.000 ευρώ για τους υγιείς δήμους και 100.000 ευρώ για τους δήμους που είναι στο κόκκινο. Φυσικά σε κάθε περίπτωση οι κατασταλτικοί έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί», πρότεινε ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι ως χώρα έχουμε ένα από τα πολυπλοκότερα και δαιδαλώδη συστήματα εποπτείας και ελέγχου που «είναι φτιαγμένα για έναν άλλο εικονικό κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα»
. Όπως υποστήριξε, συνέπεια αυτού του συστήματος είναι «να δημιουργούνται ακούσια ή εκούσια εστίες διαφθοράς -γιατί η διαφθορά βρίσκει γόνιμο έδαφος όταν υπάρχουν ασάφειες και πολύπλοκες καταστάσεις». Συγχρόνως, όπως είπε «το νομικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Σε ό,τι αφορά τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος από 30 σε 10 ημέρες, να αυξηθούν τα χρηματικά όρια για τα οποία είναι αρμόδιο, να κωδικοποιηθεί η νομολογία και να είναι προσβάσιμες σε όλους οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ