2013-10-04 16:42:03
Φωτογραφία για Ερώτηση του Γιάννη Πανούση σχετικά με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων Πανεπιστημίων.

Τα Πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό περνάνε μιας sui generis κρίση, φυσιογνωμίας, ρόλου, ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Την κρίση αυτή ενέτεινε και η οικονομική κρίση η οποία προσέθεσε και προβλήματα διοικητικής δυσλειτουργίας και ερευνητικής δραστηριότητας.

Μολονότι είναι γνωστό ότι πολλοί πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι έχουν «χρησιμοποιήσει» την αυτοδιοίκηση για ίδιους λόγους (όχι πάντοτε διαφανείς και ακαδημαϊκά προσανατολισμένους) και μολονότι πολλοί «εσωτερικοί διορισμοί» στα ΑΕΙ (ιδίως τα Κεντρικά) δεν έγιναν αξιοκρατικά αλλά οι αρμόδιοι υπέκυψαν στις πιέσεις (των ομάδων πιέσεις ή των πολιτικών παρεμβάσεων) είναι δεδομένο ότι οι τελευταίοι που φταίνε για την όλη κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι, ως αδύναμος κρίκος, πληρώνουν τα σπασμένα ενός διαπλεκόμενου συστήματος πολλαπλών συμφερόντων.


Πρώτα θα έπρεπε δημόσια και ρητά να καταδικαστούν οι πρακτικές αυτές, να υποδειχθούν τα πρόσωπα που τις υιοθέτησαν (με οικογενειακά ή κομματικά κριτήρια πρόσληψης πολλές φορές κατά αναλογίαν της δύναμης των κομμάτων) και μετά να συζητηθεί η κινητικότητα του προσωπικού.

Θεωρούμε σε κάθε περίπτωση αυτονόητο ότι η κινητικότητα των υπαλλήλων θα γίνει μέσα στην περιφέρεια του ΑΕΙ όπου ήδη λειτουργούν (και σε συγγενείς και παραπλήσιες δομές εκπαίδευσης και έρευνας) και δεν θα επεκταθεί στη διασπορά σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας (δηλαδή να φύγει από το ΕΚΠΑ ο υπάλληλος και να πάει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Με ποιο κριτήριο επελέγησαν τα ΑΕΙ από τα οποία θα τεθούν σε κινητικότητα (διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι, γιατί έχει κανείς την αίσθηση ότι ακόμα επικρατούν πελατειακά δίκτυα με ειδικές προσωπικές εξαιρέσεις).

2) Με ποια κριτήρια χωρίς αξιολόγηση των δομών και των παρεχόμενων από κάθε υπάλληλο τακτικών (ή και έκτακτων) υπηρεσιών συγκροτείται η λίστα των προς κινητικότητα διαθέσιμων ειδικοτήτων και θα συμπληρωθεί η λίστα των ονομάτων; Και βέβαια οι υπόλοιποι (από 1349 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν 646) με οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις τί θα γίνουν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Πανούσης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ