2013-10-21 12:59:04
Φωτογραφία για Σε κατάσταση απελπισίας οι συνταξιούχοι – Προσφεύγουν στο ΣτΕ για περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν συνταξιούχοι, καθώς θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεων τους (κυρίων και επικουρικών) και του εφάπαξ (που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας).

Αρχικά οι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή, τις εισήγαγε στο ΣτΕ, προς συζήτηση με διαδικασίες εξπρές, λόγω σπουδαιότητας του θέματος που θίγουν. Ενας ακόμη σημαντικός λόγος είναι πως το θέμα αφορά ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς εκατοντάδες είναι οι προσφυγές συνταξιούχων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτικά «οδηγία» για τους δικαστές στα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία. Οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν- ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων- αναφέρουν πως οι κύριες συντάξεις τους μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72% περίπου.


Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, οι μειώσεις αυτές είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως επίσης προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80 του Συντάγματος.

Ακόμα, οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Ενας από τους συνταξιούχους ζητεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη η οποία του προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά του Ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι ζητούν να τους καταβληθούν οι διαφορές στις συντάξεις και το εφάπαξ.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ