2013-10-30 08:52:06
Φωτογραφία για Hλεία: Ελιά φέτος… ούτε για δείγμα στο Κάστρο Κυλλήνης!
Δύσκολο χειμώνα περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Κάστρου με την ακαρπία να φτάνει σε ορισμένα λιοστάσια της περιοχής ακόμα και στο 100%.

Το λάδι της χρονιάς θα είναι πολύ λίγο, σε σημείο που οι παραγωγοί θα μπουν «μέσα» υπολογίζοντας τα καλλιεργητικά έξοδα αλλά και τα μεροκάματα για να μαζέψουν τις ελιές τους.

Όσοι παίρνουν μια μικρή σύνταξη από τον ΟΓΑ δηλώνουν «τυχεροί», καθώς θα μπορέσουν να βγάλουν ευκολότερα τις υποχρεώσεις τους και να «επιβιώσουν» με ό,τι φυσικά περισσέψει!

Για τους υπόλοιπους και κυρίως τους παραγωγούς που έχουν μόνο τις ελιές τους, τα πράγματα αναμένονται ακόμα πιο δύσκολα!

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ακαρπία. Από την αρχή οι ελιές δεν έδεσαν καθόλου καρπό» είπε στo patrisnews.com ο παραγωγός κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Έχουμε στην περιοχή μας ελιές που η ακαρπία φτάνει ακόμα και το 100%. Θα είναι πολύ δύσκολος ο φετινός χειμώνας. Τι λάδι θα κρατήσουμε για τα σπίτια μας, τι θα πουλήσουμε για να πληρώσουμε τα χαράτσια και όλες τις υποχρεώσεις μας και πώς θα βγάλουμε τα έξοδα; Αν υπολογίσουμε τα κλαδέματα, τα ποτίσματα, τα λιπάσματα και όλα γενικότερα τα έξοδα, φέτος θα μπούμε μέσα».


«Έχω 1000 ελαιόδεντρα και ζήτημα είναι φέτος αν θα πάρω 500 κιλά λάδι» είπε στo patrisnews.com ένας ακόμα παραγωγός από το Κάστρο, ο κ. Γεράσιμος Αρβανίτης και συνέχισε: «Αν μάλιστα βάλεις και εργάτες για να τις μαζέψεις και εγώ με τόσα δέντρα θα χρειαστώ εργάτες, τότε δεν μένει τίποτα. Το μεροκάματο των εργατών πάει 35- 40 ευρώ ενώ αν τους πληρώσεις με λάδι, το λάδι της φετινής χρονιάς δεν θα φτάσει ούτε γι’ αυτούς. Δεν έχω άλλη καλλιέργεια, ευτυχώς έχω μία μικρή σύνταξη των 300 ευρώ για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου και για να μην πεινάσω».

«Από την αρχή η καλλιέργεια δεν πήγε καλά φέτος. Έρχεται δύσκολος χειμώνας για το Κάστρο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ασβεστάς, ενώ ένας ακόμα παραγωγός, ο κ. Κώστας Μουλάς είπε: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φέτος με τις ελιές εξαιτίας της ανομβρίας όλων των προηγούμενων μηνών. Όλη η περιοχή έχει πρόβλημα, αλλά ιδιαίτερα στο Κάστρο η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Άλλο εισόδημα δεν έχουμε, η περιοχή μας πλέον δεν παράγει κάτι άλλο. Ο κόσμος φέτος θα υποφέρει και δυστυχώς ο αγρότης και τα προϊόντα του έχουν αφεθεί από όλους στην τύχη τους».

Τέλος, ένας ακόμα ελαιοπαραγωγός από το Κάστρο, ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, είπε στo patrisnews.com: «Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες φέτος που ευνόησαν την ακαρπία. Έχω 2-3 κομμάτια με ελιές στα οποία δεν θα μπω καν να τις μαζέψω, γιατί δεν έχουν ούτε κουκούτσι! Από τον Απρίλιο και μέχρι την Κυριακή που μας πέρασε δεν είχε βρέξει καθόλου. Ο φετινός χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος για πολλούς από τους παραγωγούς του Κάστρου. Ευτυχώς που παίρνω και μια μικρή σύνταξη διαφορετικά θα μέναμε νηστικοί!».

Στάθης Πουλιάσης-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ