2013-11-19 08:19:05
Φωτογραφία για Ηλεία: Αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές του 2007!
Ενας νέος παγκόσμιος χάρτης αποψίλωσης των δασών που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αποκαλύπτει το μέγεθος της εξαφάνισης των δασών από το 2000 στη Δυτική Ελλάδα.

Σε αυτόν αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο η μεγάλη απώλεια δασών κατά την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαϊας το 2012 αλλά και η τεράστια καταστροφή στην Ηλεία με τις φωτιές του 2007.

Αλλά και η Αιτωλοακαρνανία έχει το δικό της μερίδιο στην απώλεια δασών από το 2000 έως το 2012.

Ο πρωτότυπος διαδραστικός χάρτης βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και οι υπολογισμοί έχουν απόκλιση περίπου 30 μέτρα, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή καλύπτοντας παράλληλα όλη την υδρόγειο.

Οπως εξηγεί ο Ματ Χάνσεν, επικεφαλής της έρευνας και γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ «Μπορούμε να περιγράψουμε μια παγκόσμια δυναμική και να συγκρίνουμε περιοχές».


Ο χάρτης καλύπτει το χρονικό διάστημα 2000-2012 , και περιλαμβάνει τόσο τις απώλειες δασών όσο και την ανάπτυξη τους.

Κατά την περίοδο αυτή συνολικά στον πλανήτη τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχει εξαφανιστεί από το 2000.

Την έκθεση δημοσίευσε ο Χάνσεν και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Science στις 15 Νοεμβρίου και όπως επισημαίνουν, η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών είναι οι άνθρωποι.

Ως δέντρα ορίζεται κάθε βλάστηση ψηλότερη από 5 μέτρα ύψος και εκφράζεται ως ποσοστό ανά κυψελίδα εξόδου ως «2000 Percent Tree Cover». «Η απώλεια των δασών» ορίζεται ως μια διαταραχή stand-αντικατάστασης, ή μια αλλαγή από ένα δάσος σε μη κρατικό δάσος. «Κέρδος Δάσος» ορίζεται ως το αντίστροφο της απώλειας, ή μη δασών για την αλλαγή των δασών εξ ολοκλήρου εντός της περιόδου της μελέτης. «Έτος απώλεια των δασών» είναι ο διαχωρισμός των «απώλεια των δασών», συνολικά σε ετήσια χρονικές κλίμακες.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ και εστιάστε σε κάθε περιοχή

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ