2013-11-24 12:14:11
Φωτογραφία για Δέσμευση Πούτιν – Ερντογάν για ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές και τον τουρισμό
Ρωσία και Τουρκία προτίθενται να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, παρά το δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές. Αυτό δήλωσαν από κοινού οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους χθες στην Αγία Πετρούπολη.

«Εχουμε θέσει κοινό στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε στο ανώτατο συμβούλιο ρωσο-τουρκικής συνεργασίας που συνεδρίασε στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν  πέρυσι στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές  όμως μειώθηκαν κατά 7,5% κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013. «Πρόκειται για προσωρινή μείωση, καθώς τα μέτρα ανάκαμψης θα τονώσουν το εμπόριο» σχολίασε ο Πούτιν.

Τουρισμός

Εξάλλου ο ρώσος ηγέτης τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους ρώσους
. Μόνο φέτος  αναμένεται να επισκεφθούν τα τουρκικά τουριστικά θέρετρα πάνω από 4 εκατομμύρια τουρίστες από την Ρωσία, αριθμός ρεκόρ! Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική την αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στη Ρωσική Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια και πρότεινε συμφωνία για την ανακήρυξη «Ετους Τουρισμού» τόσο στην Τουρκία όσο και στη Ρωσία.

Στρατιωτική συνεργασία – Ολυμπιακή Ασφάλεια

Η Μόσχα δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για την επέκταση της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας με την Αγκυρα, όπως επίσης και στο ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.  Ο πρόεδρος Πούτιν εξάλλου ευχαρίστησε τους τούρκους εταίρους για τη στήριξη στην ανοικοδόμηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Διεθνείς σχέσεις

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως οι προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο της Συρίας, αλλά και τη ειρηνική και διπλωματική λύση στη δεκαετή διαμάχη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας  για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. «Έχουμε κοινό προσανατολισμό και οι συνομιλίες για αυτά τα θέματα έθεσαν τις βάσεις για μια κοινή πλατφόρμα δράσης και εξεύρεσης λύσης» τόνισε ο Ερντογάν.

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας κατά τη συνεδρίαση στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ των οποίων κι ένα μνημόνιο μεταξύ της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO UES και μιας τουρκικής  εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: RIA Novosti
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ