2013-11-26 03:16:52
Φωτογραφία για Όταν η Μέρκελ ζήτησε ισπανικό Μνημόνιο
Φως στο παρασκήνιο μίας συνάντησης που τροφοδότησε με καταιγιστικές εξελίξεις την Ελλάδα, δίνει ο... ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος σε βιβλίο του αποκαλύπτει τις πιέσεις που δέχθηκε από την Α. Μέρκελ προκειμένου η χώρα του να μπει σε Μνημόνιο.

Το βιβλίο τιτλοφορείται "El Dilema" και μέρος του προδημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Το περιστατικό αφορά στη συνάντηση των Κανών, το Νοέμβριου του 2011, οπότε ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε σφοδρότατες επικρίσεις από Μέρκελ και Σαρκοζί για την απόφαση του να προτείνει δημοψήφισμα.

Ο Θαπατέρο, ο οποίος είχε παραβρεθεί στη συνάντηση, διηγείται ότι πριν από τη έναρξη της συνάντησης, η καγκελάριος τον προσέγγισε και του ζήτησε -ούτε λίγο ούτε πολύ- να εντάξει την Ισπανία σε καθεστώς Μνημονίων ελληνικού τύπου.

"Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία άλλη εισαγωγή, έριξε την πρόταση (για Μνημόνιο) για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη (...) Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι", γράφει ο Θαπατέρο.


Σημειώνει ότι εξήγησε στην καγκελάριο πως η Ισπανία δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της.

Η κ. Μέρκελ τον κοίταξε -όπως αναφέρει- στα μάτια και του είπε στα αγγλικά: "Οk. Καταλαβαίνω".

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που έφεραν στην εξουσία τον αντίπαλο του Θαπατέρο, τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι.

Όπως τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, η Α. Μέρκελ δεν επανήλθε στο αίτημά της και οι ηγέτες δαπάνησαν τον περισσότερο χρόνο της Συνόδου, προειδοποιώντας τον Γ. Παπανδρέου, να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ελληνικό μνημόνιο και προσπαθώντας να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να δεχθεί και εκείνος δάνειο από το ΔΝΤ, ελπίζοντας ότι αυτό θα απέτρεπε την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην συντονισμένη πίεση που ασκήθηκε στην Ρώμη, κατά την σύνοδο των Κανών, ο Θαπατέρο ανακαλεί τα λόγια του τότε υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος φέρεται να είπε: "Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω".

Ο Θαπατέρο περιγράφει το Παλέ ντε Φεστιβάλ,όπου διεξήχθη η περιβόητη σύνοδος, ως «ένα οχυρό κυριευμένο από τις αγορές» και σημειώνει ότι στους διαδρόμους ήδη ψιθυριζόταν το όνομα τουΜάριο Μόντι, του τεχνοκράτη που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο του 2011.

Δύο χρόνια μετά από τα γεγονότα, ο Θαπατέρο συμπεραίνει ότι η σωστή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να τιθασεύσει τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις εφαρμόζονται αποτελεσματικά, άμεσα και με πυγμή.

Ωστόσο η ΕΕ αντέδρασε πολύ αργά όταν τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας ήταν πλέον εμφανή στα τέλη του 2009 και απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα μέτρο που πιστεύει ότι θα σταματούσε την κρίση στην εκκίνησή της: Την έκδοση ευρωομολόγων.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ