2013-11-29 01:10:06
Φωτογραφία για Στην κορυφή δυο οπλαρχηγοί του Αρκαδίου…
του Μανόλη Παντινάκη

Ολόκληρα έξι χρόνια παραμένει ημιτελές και «γυμνό» σε περιεχόμενο, το μνημείο πεσόντων στο Σελλί Ρεθύμνου. Όλα αυτά τα χρόνια, οι κάτοικοι αναλώνονταν σε έρευνες και συζητήσεις για τα ονόματα των τοπικών προσώπων-ηρώων που είχαν κυρίαρχη συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες και θα έπρεπε να λάβουν τις θέσεις που τους αρμόζουν στο ηρώο Ώσπου, μόλις πριν λίγες μέρες ελήφθη η μεγάλη απόφαση και θα πάρουν στην κορυφή τις θέσεις τους οι οπλαρχηγοί της αρκαδικής εθελοθυσίας το Νοέμβριο του 1866 στο ολοκαύτωμα του μοναστηριού, ο παπά Μαρουλιανός και ο Αγαθός Γιακουμάκης…

Η απόφαση άρχισε αμέσως να παίρνει σάρκα και οστά και ήδη εντοιχίστηκε στο κενό πλαίσιο του μνημείου, η φωτογραφία σε πέτρα του πρώτου οπλαρχηγού παπά Μαρουλιανού και σε σύντομο χρόνο αναμένεται να τοποθετηθεί κατά τον ίδιο τρόπο και η άλλη του δεύτερου οπλαρχηγού για να ακολουθήσει η αναγραφή των ονομάτων όλων των νεκρών στους αγώνες της πατρίδας…


ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Και εφόσον βρισκόμαστε σε καιρούς μνημονίων και στα δημοτικά ταμεία του Ρεθύμνου και το λεπτό είναι… χρήσιμο, το κόστος ολοκλήρωσης των εργασιών, πιθανότατα, θα βαρύνει την κοινωνία του κτηνοτροφικού χωριού και πρώτα τον πολιτιστικό σύλλογο, που για το κοινό καλό έχει δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν.

Φυσικά, οι φορείς θα χτυπήσουν και την πόρτα του δημάρχου Ρεθύμνου, ζητώντας την οικονομική συμβολή του δήμου και ίσως να δουν… φως.

Οι κάτοικοι κατάληξαν στα πρόσωπα που, δικαιωματικά, θα πάρουν κυρίαρχη θέση στο ηρώο, του παπά Μαρουλιανού και του Αγαθού Γιακουμάκη, μετά από πολύχρονες έρευνες και λήψη πληροφοριών από τα αρχεία που τηρούνται στην Ιερή Μονή Αρκαδίου και αφού σταθμίστηκαν η προσφορά τους στα μεγάλα εθνικά γεγονότα με διεθνή αντίκτυπο και η αποδοχή που είχαν στις κοινωνίες που έδρασαν και στους χώρους που εργάστηκαν.

Ο πρώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, με καταγωγή από το Σελλί, ήταν εφημέριος στην ενορία Μαρουλά, ανατολικά του Ρεθύμνου και γι αυτό ήταν περισσότερο γνωστός ως παπά Μαρουλιανός.

Ανήκει στην οικογένεια Ανδρεαδάκη και διακρίνονταν για την πίστη του στο εκκλησιαστικό καθήκον και το πάθος του για τη λευτεριά από τον ξένο ζυγό.

Ο Αγαθός Γιακουμάκης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέλος πολυπληθούς ιστορικής οικογένειας από το Σελλί, με την επανάσταση κατά των Τούρκων στο Αρκάδι έχοντας θέση οπλαρχηγού μεγάλης ομάδας, αυθόρμητα παρουσιάστηκε με τους άντρες του και συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα.

Και οι δυο βγήκαν ζωντανοί από το ολοκαύτωμα…

Ο μνημειακός χώρος στο Σελλί, εκτιμάται, ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2014.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ