2012-04-14 10:12:06
Φωτογραφία για VIDEO: Τι είναι η λαμπρατζιά εκτός από… τραγούδι της Βίσση;
Στην Κύπρο υπάρχει ένα πασχαλινό έθιμο: Το βράδυ της Ανάστασης όλοι μαζεύονται στην εκκλησία για να ακούσουν τον “Καλόν Λόγον”. Στα χωριά πριν ο ιερέας πει τον Καλόν Λόγον έβγαινε στη Μεγάλη Πύλη και ρωτούσε μήπως έλειπε κανένας. Αν διαπιστωνόταν ότι κάποιος έλειπε, τότε πήγαινε κάποιος στο σπίτι του για να διαπιστώσει τι συνέβαινε και ακολούθως να τον φέρει στην εκκλησία.

Μόλις ο ιερέας ψάλει το Χριστός Ανέστη, ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Αμέσως αγκαλιάσματα και ευχές »Χριστός Ανέστη» – «Αληθώς Ανέστη». Έξω στην αυλή της εκκλησίας οι νέοι είχαν ήδη ανάψει μεγάλη φωτιά, τη «Λαμπρατζιά», στην οποία έκαιγαν τον Ιούδα. Οι χωριανοί συνήθιζαν να παίρνουν κάρβουνα από την λαμπρατζιά για να ψήσουν στη σούβλα τους.

Πάντως ήδη η Πυροσβεστική της Κύπρου εξέδωσε συστάσεις στο κοινό για το άναμμα των Λαμπρατζιών.

Για την αποφυγή ατυχημάτων, η Πυροσβεστική συστήνει στο κοινό όπως το άναμμα της Λαμπρατζιάς να γίνεται οργανωμένα, σε συνεργασία και με τη συγκατάθεση των Εκκλησιαστικών και Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης.


Δεύτερον, η Πυροσβεστική συμβουλεύει τους πολίτες όπως, προτού ανάψει την Λαμπρατζιά, να βεβαιωθεί ότι ο γύρω χώρος, σε απόσταση τουλάχιστον 30μ., είναι καθαρός από ξηρά χόρτα ή άλλα αντικείμενα.

Τονίζει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα της Λαμπρατζιάς και δεν πρέπει να ρίχνονται στη φωτιά δοχεία «υπό πίεση», είτε είναι γεμάτα είτε είναι άδεια, γιατί εκτός από τη φωτιά θα δημιουργηθεί έκρηξη.

Επίσης, αυτοί που θα ανάψουν τις Λαμπρατζιές, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια πάνω από την αυτήν. Ακόμη, συστήνει όπως οι μεγαλύτεροι να μην αφήνουν τα παιδιά να προσεγγίζουν τη Λαμπρατζιά.

Όμως »Λαμπρατζιά» είναι και τραγούδι της Άννας Βίσση – συγκεκριμένα η επιτυχία της «στην πυρά», αλλά στα κυπριακά με τίτλο «Λαμπρατζιά – Λαμπρατζιά»! Το είχε πει στο τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου βρώμικα».

Δείτε το στο VIDEO prionokordela.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ