2014-01-08 09:19:09
Φωτογραφία για Πώς θα υπολογίζεται η έκπτωση στα νοικοκυριά τις μέρες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Φως σε 5.124 νοικοκυριά έχει δώσει η ΔΕΗ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, είκοσι περίπου μέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη για ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους από τα 4.211 «φτωχά» νοικοκυριά που είχε καταγράψει σε πρώτη φάση η ΔΕΗ έχουν επανασυνδεθεί τα 3.866 καθώς κάποια σπίτια παραμένουν κλειστά ενώ από τα στοιχεία των δήμων προκύπτει ότι μέχρι τις 2 Ιανουαρίου υπήρχαν 2.706 αιτήματα για ηλεκτροδότηση από 173 ΟΤΑ.

Από αυτά σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ έχει εξεταστεί το σύνολο των αιτήσεων και έχει εγκριθεί για ηλεκτροδότηση το 75%. Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέσα στις γιορτές για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα προληπτικού χαρακτήρα. Όπως τόνισε, στην Αττική το υπουργείο, και στην υπόλοιπη χώρα αντίστοιχα οι περιφέρειες θα αποφασίζουν για τις μέρες του κόκκινου συναγερμού ανάλογα με τις προβλέψεις τις μετεωρολογικής υπηρεσίας που είναι σε θέση να κάνει διάγνωση για τις μέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση
. Τότε, αυτομάτως θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός του μειωμένου τιμολογίου στο ρεύμα που για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο η έκπτωση που θα παρέχεται θα είναι 70% ενώ για τα υπόλοιπα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες, η πραγματική έκπτωση από 70% θα φτάνει το 45-55%% εάν εξαιρεθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η έκπτωση θα παρέχεται αυτόματα στα νοικοκυριά και υπάρχει σαφή πρόβλεψη ότι θα αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το μέσο όρο της τετράμηνης κατανάλωσης καθώς δεν υπάρχουν ακόμη οι «έξυπνοι» μετρητές που θα υπολογίζουν την ημερήσια κατανάλωση. Ο κ. Μανιάτης παραδέχτηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις να υιοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια ωστόσο αποφεύχθηκαν για λόγους γραφειοκρατίας και ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής. Απέφυγε πάντως να πάρει θέση για το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι αποτελεί πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ ένα μέσο νοικοκυριό σπαταλά το τετράμηνο 1.400 κιλοβατώρες. Προκειμένου τα μέτρα να καλύψουν όσο γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση αποφασίστηκαν οι 2.000 κιλοβατώρες που καλύπτουν συνολικά 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Εκτός των ευνοϊκών παροχών μένουν κατοικίες με μεγάλες επιφάνειες δηλαδή περίπου 800.000 σπίτια. «Ένα τζάκι έχει την απόδοση ενός θερμαντικού σώματος. Με 50% έκπτωση στο ρεύμα λέμε στους πολίτες να καίνε ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν για επτά ώρες την ημέρα» υποστήριξε ο κ. Μανιάτης. Το μέτρο το οποίο θεσμοθετήθηκε τις προηγούμενες μέρες με ΚΥΑ προβλέπεται να απορροφήσει κονδύλια ύψους 40 εκ., ευρώ που μπορεί εφόσον παραστεί ανάγκη να φτάσουν και τα 50 εκ. ευρώ.

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ