2014-01-15 07:23:29
Φωτογραφία για ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 66% ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τον διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ και την πώληση του 66% των μετοχών του.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Δημοσίου, ενώ αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας που θα φθάνει στο 34%. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η όλη διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει από τη ΔΕΗ η οποία θα κεφαλαιοποιήσει και το αντίτιμο της εκποίησης, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα ο ιδιώτης επενδυτής.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ο ΑΔΜΗΕ είναι μόνο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και σημείωσε ότι πρώτος προγραμματικός στόχος θα είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με θαλάσσιο καλώδιο.


«Ο ιδιώτης επενδυτής είναι υποχρεωμένος να καταθέτει 10ετές πρόγραμμα που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο και το οποίο θα εγκρίνεται τόσο από τον Ευρωπαίο ρυθμιστή ενέργειας όσο και τη ΡΑΕ. Άρα, το όποιο επενδυτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αλλάζει κατά βούληση. Όποιος και αν είναι ιδιοκτήτης μπορεί ο Ευρωπαίος ρυθμιστής να επιβάλει τις αναγκαίες επενδύσεις», επεσήμανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι το 34% των μετοχών θα το διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο και δεν θα παραμείνει στη ΔΕΗ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να παραμείνει στο κράτος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την ανάγκη η κυριότητα των δικτύων να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ περαιτέρω αποσαφηνίσεις για τις δεσμεύσεις και τον έλεγχο του ιδιώτη επενδυτή ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι πιλότος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, και προειδοποίησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους επενδυτές ότι όταν γίνει κυβέρνηση, θα ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. «Τελειώνετε με ένα νόμο ό,τι κτίσαμε ως χώρα σε 60 χρόνια. Εμείς σε μία εβδομάδα, με ένα νόμο θα καταργήσουμε και το μνημόνιο και αυτούς τους νόμους».

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ