2014-01-21 17:00:45
Φωτογραφία για Πώς ένα απλό χάδι μετριάζει τον πόνο
Το χάδι και η επαφή κοντά σε ένα σημείο που πονά, μειώνει την ένταση και την οξύτητα του πόνου, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Νοητικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο ότι οι νευρικές ίνες που επεξεργάζονται το αίσθημα της αφής, ασκούν αναλγητική δράση, αφού επεμβαίνουν στη λειτουργία εκείνων που στέλνουν τα σήματα του πόνου.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές έδεσαν τα μάτια των εθελοντών και τους φόρεσαν ακουστικά που μπλόκαραν κάθε εξωτερικό ήχο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν κανενός είδος αισθητήρια πληροφορία.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα το μπράτσο τους σε ένα ήπιο λέιζερ, για να δημιουργήσουν αίσθημα πόνου.

Παράλληλα, σε ορισμένους δημιουργούσαν αίσθημα αφής χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι από νάιλον τρίχες.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι εθελοντές στους οποίους ενεργοποιήθηκε το αίσθημα της αφής, ανέφεραν πολύ λιγότερο πόνο κατά την εφαρμογή του λέιζερ.

Συγκεκριμένα, χωρίς το «χάδι» ανέφεραν ότι το λέιζερ τους «τσιμπάει» στο 93% των περιπτώσεων, ενώ με το «χάδι» το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pain».
Πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ