2014-02-02 14:43:06
Φωτογραφία για Η εξομολόγηση ενός Κύπριου πολεμικού φωτορεπόρτερ
Είναι ο πρώτος Κύπριος πολεμικός φωτορεπόρτερ. Ο Αχιλλέας Ζαβαλλής έχει συνεργαστεί με μεγάλες εφημερίδες όπως η «Liberation», «Le Monde», «New York Times» «The Washington Post».

Δηλώνει περίεργος, περίεργος να πάρει απαντήσεις στο τι συμβαίνει γύρω του, να ενσωματωθεί σε μία κοινωνική ομάδα, να ζήσει διαφορετικές καταστάσεις, βάζοντας την ίδια του τη ζωή σε ρίσκο. Αφήνει πίσω την ευμάρεια της κυπριακής πραγματικότητας και επιλέγει να γίνεται κομμάτι της πλήρους καταστροφής που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο ίδιος δηλώνει ευτυχής, αν μπορέσει μέσα από τη φωτογραφία του να προκαλέσει ερωτήματα στον μέσο πολίτη για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του και να τον προβληματίσει. Ωστόσο αυτός δεν είναι ο λόγος που ακολούθησε τη φωτογραφία. Η φωτογραφία για τον ίδιο αποτελεί «εισιτήριο», για να γίνει ο ίδιος κομμάτι μιας άγνωστης κοινωνικής κατάστασης. Η ζωή του αποτελείται από κύκλους με αρχή μέση και τέλος. Ωστόσο, η εμπειρία της Συρίας, είναι για τον ίδιο ένας κύκλος που ποτέ δε θα κλείσει.


ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. «Έφτασε μια στιγμή στη ζωή μου που απλώς σήκωσα την φωτογραφική και από τότε αφοσιώθηκα πλήρως σ' αυτό. Με τη φωτογραφία, είναι σαν να μου προσφέρει κάποιος ένα διαβατήριο και ένα εισιτήριο για να γνωρίσω τον κόσμο. Για μένα αυτό είναι η φωτογραφία. Να μπω σε καινούργιες καταστάσεις, να γίνω μέρος μιας πραγματικότητας την οποία, υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσα να τη ζήσω ποτέ. Πολλοί μπορούν να πουν ότι η φωτογραφία είναι το παν, δηλαδή να σηκώσεις τη φωτογραφική και απλώς να τραβήξεις πέντε φωτογραφίες. Μπορώ να σου πω πως το κομμάτι 'φωτογραφία' έρχεται δεύτερο για μένα. Το σημαντικό είναι να γίνω εγώ μέρος μιας κατάστασης, όχι για να βγάλω φωτογραφίες αποκλειστικά, αλλά να ενσωματωθώ σε μια κοινωνική ομάδα, να μπορέσω μέσα απ' αυτή να δω τη δική τους πραγματικότητα. Αν δεν μπορέσω εγώ να καταλάβω τι συμβαίνει γύρω μου, εάν δεν ρωτήσω το τι ακριβώς συμβαίνει σ' αυτό το κοινωνικό σύνολο, τότε η φωτογραφία δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ