2014-02-11 23:51:08
Φωτογραφία για Μεγάλο το πρόβλημα μετακίνησης στους Φαντάρους- Ανάγκη χορήγησης Καταστάσεων Επιβίβασης
Υπάρχουν όμως και οι πρώτες επιτυχίες: φαγητό και κινήσεις υπηρεσιακών οχημάτων για εξοδούχους. Σε άσχημη κατάσταση και τα μόνιμη στελέχη καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλα αδιέξοδα.

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί στους ήδη οικονομικά εξαντλημένους φαντάρους του Βόρειου Έβρου (Καβύλη, Κουφόβουνο, Λαγός, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο ) το κόστος της μετακίνησης. Οι τιμές μιλάνε από μόνες τους. Να σημειωθεί φυσικά ότι σε όλες τις παρακάτω τιμές έχει αφαιρεθεί η στρατιωτική έκπτωση.

Το πιο φθηνό μέσο παραμένει το τρένο που κοστίζει μέχρι την Αθήνα 26, 52 ευρώ! Με την επιστροφή δηλαδή. Πρακτικά όμως ελάχιστοι το χρησιμοποιούν αφού το μοναδικό δρομολόγιο φεύγει στη μία το μεσημέρι ενώ η έξοδος των φαντάρων είναι στις τρείς. Φυσικά κανείς δε μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα (πού θα μείνει εξάλλου; ) για να κάνει 16 ώρες ταξίδι και να χάσει έτσι 2 μέρες από την άδεια του.

Πάμε λοιπόν στη λύση του λεωφορείου το οποίο κοστίζει 28 ευρώ για Θεσσαλονίκη και 58ευρώ για Αθήνα (56 και 116 ευρώ αντίστοιχα, με επιστροφή).

Το αεροπλάνο είναι απλώς απαγορευτικό. Μια ενδεικτική τιμή είναι τα 130 ευρώ για πτήση μέχρι την Αθήνα χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Για αρκετούς φαντάρους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Όσοι έχουν προορισμό τη δυτική Ελλάδα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξουν δύο μέσα. Η κατάσταση επιβίβασης όμως δικαιολογεί μόνο το ένα. Δηλαδή ακόμη και αυτό το ένα δωρεάν εισιτήριο που δίνει ο στρατός για αυτούς τους φαντάρους είναι ουσιαστικά μισό.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης με τα ΚΤΕΛ ορισμένων περιοχών όπως της Εύβοιας και τη Κορίνθου που δεν προβαίνουν καθόλου στην προβλεπόμενη έκπτωση για τους φαντάρους και τους βάζουν να πληρώσουν ολόκληρο το εισιτήριο. Πρόκειται για αυθαιρεσία και απόπειρα αισχροκέρδειας από την πλευρά των επιχειρηματιών ή μαζεύτηκαν τα χρωστούμενα από την πλευρά του στρατού; Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία γιατί ένα μεγάλο σκάνδαλο έρχεται στη δημοσιότητα. Τα ποσά είναι μεγάλα αν σκεφτείτε 25% της τιμής του εισιτηρίου x αδειούχους φαντάρους x χρονικό διάστημα που έχει σταματήσει η έκπτωση.

Όποιος έχει την ελάχιστη σχέση με τα στρατόπεδα του Έβρου δε μπορεί να αδιάφορος. Οι φαντάροι δεν αξιοποιούν πλέον τις εξόδους τους και παραμένουν στο στρατόπεδο για να γλιτώσουν λίγα ευρώ. Κάνουν οικονομία στα πάντα. Ένα μόνο επιπλέον δωρεάν εισιτήριο θα εξασφάλιζε τις εξόδους ενός μήνα.

Ευτυχώς όμως εκτός από τη γενικότερη μαυρίλα υπάρχουν και κατακτήσεις. Όποιος εξοδούχος παραμένει στο στρατόπεδο δικαιούται συσσίτιο. Επιπλέον σε όλες τις μονάδες υπάρχουν κινήσεις που πηγαινοφέρνουν τους φαντάρους στις κοντινές πόλεις.

Είναι φανερό ότι η συνεχιζόμενη πίεση φέρνει αποτελέσματα. Ο Βόρειος Έβρος μπορεί να γίνει παράδειγμα για τα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Αφού γίνεται εδώ μπορεί να γίνει παντού. Καλούμε τους φαντάρους σε άλλες μονάδες που πληρώνουν ταξί και παραγγέλνουν σουβλάκια-πίτσες, να δουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Να επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους, να απαιτήσουν τα αυτονόητα.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι έκδηλα και στα μόνιμα στελέχη. Φαίνεται στα σχόλια που κάνουν, στις συζητήσεις. Στα ίδια τους τα πρόσωπα. Αυτό μάλλον έχει φέρει και ένα κλίμα κατανόησης τουλάχιστον στα οικονομικά ζητήματα των φαντάρων. Υπάρχει όντως μια τάση να βοηθάνε. Θα σε βάλουν για παράδειγμα και στο δικό τους αυτοκίνητα αν συμπίπτουν οι διαδρομές.

Δε φτάνει όμως μόνο η καλή θέληση. Βλέπουν τα προβλήματα, τα ζουν από κοντά πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να διαμαρτυρηθούν και να πιέσουν.

Ως πότε θα παραμένουν διαχειριστές καταστάσεων που δεν παλεύονται πια. Μπορούν να κάνουν περισσότερα και το ξέρουν. Είναι και για το δικό τους συμφέρον.

Μόνη απάντηση στα προβλήματα μας ο Ελεύθερος Συνδικαλισμός.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Diktiospartakos.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ