2014-03-03 08:50:26
Φωτογραφία για Αγρίνιο: Πώς μια διαθεσιμότητα οδήγησε την αστυνομία στο… θέατρο
Τίποτα δε φαίνεται να είναι αρκετό για να σταματήσει κάποιους ανθρώπους απ” το να κάνουν αυτό που αγαπούν πραγματικά.

Οι διαθεσιμότητες και η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, οδήγησαν πληθώρα δημοσίων υπαλλήλων στην αβεβαιότητα, την αγωνία και στην καλύτερη των περιπτώσεων σε δουλειές «ξένες», με αντικείμενο διαφορετικό από αυτό που μέχρι πρότινος γνώριζαν. Κατηγορίες αρμοδιοτήτων του δημοσίου καταργήθηκαν εντελώς, όπως έγινε και με τη θέση που κρατούσε επί χρόνια η Ντίνα Ζορμπά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου.

Όσοι τη γνωρίζουν μιλούν για τη «ψυχή» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που από τα χέρια της περνούσαν ένα σωρό αρμοδιότητες που είχαν να κάνουν με το θέατρο . Όταν έχασε τη θέση της και, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακοινώθηκαν νέες, η κα Ζορμπά ξεκίνησε να εργάζεται σε έναν νέο, εντελώς άγνωστο σε αυτή χώρο, εκείνον της Αστυνομίας, ως διοικητική υπάλληλος στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας
. Δεν πέρασε όμως αρκετός καιρός έως ότου βρέθηκε μια διέξοδος που έκανε τόσο την ίδια να καταπιαστεί και πάλι με κάτι που της ήταν οικείο και αγαπητό, όσο και τους νέους της συναδέλφους αλλά και τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, να έρθουν σε άμεση επαφή με το θέατρο. Η ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής ομάδας στην Αστυνομική Διεύθυνση, άρχισε να γεννιέται.

«Όταν ήρθα στην Αστυνομία, ένιωσα, όπως είναι λογικό, ότι μπήκα σε έναν κόντρα ρόλο. Δεν ασκούσα καθήκοντα του στενού δημόσιου τομέα- άν κι εκεί δεν έλειπε η γραφειοκρατεία και η διαικπεραίωση διοικητικών διαδικασιών-, η δουλειά μου είχε περισσότερο να κάνει με την οργάνωση και προώθηση των θεατρικών παραγωγών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Έψαξα λοιπόν πρακτικές να ενσωματωθώ σε αυτόν τον χώρο. Στο πλαίσιο της καθημερινής μου επαφής με τους ένστολους συναδέλφους πιά, διαπίστωσα ότι υπήρξαν πολλοί που είχαν παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, θυμόντουσαν έργα και ρόλους.ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη λειτουργία ενός θεατρικού οργανισμού,θυμόντουσαν και εξιστορούσαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στις θεατρικές παραστάσεις των σχολείων τους. Ήταν κάτι που με ξάφνιασε ευχάριστα επειδή ανακάλυπτα κοινά ενδιαφέροντα στο νέο μου εργασιακό περιβάλλον, ωστόσο το θεώρησα και πρόκληση. Με την αμέριστη στήριξη και αρωγή τόσο από την τοπική διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, όσο και από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Aκαρνανίας, ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας», εξηγεί στο «Γεγονός» η κα Ζορμπά.

Η συμμετοχή στο θεατρικό τμήμα ήταν εντυπωσιακή. 25 άτομα δήλωσαν ενδιαφέρον για να ενταχτούν στην ομάδα, τόσο όμως οι εργασιακές όσο και οικογενειακές τους υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή τους και οδήγησαν τελικά στη σύσταση μιας 15μελούς ομάδας που πλέον ετοιμάζεται να ανεβάσει την πρώτη της παράσταση στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου!

Πρόκειται για τον «κύριο Πουρσουνιάκ» του Μολιέρου, που θα ανέβει σε τρεις παραστάσεις τέλος Μαΐου. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε τη βοήθεια και τη στήριξη του δημάρχου και προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ. Νικολαΐδη, οι οποίοι άμεσα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για αρωγή. Το έργο άλλωστε είναι συμπαραγωγή της τοπικής Διοικησης Ακαρνανίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, της Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ», σχολιάζει η κα Ζορμπά και εξηγεί πως σκοπός είναι, αν όλα πάνε καλά, το θεατρικό να παιχτεί και σε ερασιτεχνικά φεστιβάλ άλλων πόλεων, πανελλαδικά.

Στους περισσότερους από εμάς ακούγεται οξύμωρο, προκαλεί ακόμη και χαμόγελα περιέργειας , το πώς αστυνομικοί θα μπορούσαν να εναρμονιστούν με ένα κομμάτι που είναι τόσο διαφορετικό από την εικόνα που έχουμε για αυτούς. Και όμως, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, η Μ.Κ.Ο που σκοπό έχει να ενώσει αστυνομικούς από διάφορες χώρες του κόσμου και να οργανώσει δράσεις φιλανθρωπικές, αλλά και η τοπική διοίκηση Ακαρνανίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, καταπιάνεται κατά καιρούς με σειρά παρόμοιων τέτοιων δραστηριοτήτων. «Κατασκευάσαμε το εκκλησάκι του Αγίου Αρτεμίου που βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο, βοηθάμε όσο μπορούμε το χαμόγελο του παιδιού, πραγματοποιούμε φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ με διαφορετικούς, κάθε φορά, σκοπούς, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο έναν λαϊκό αγώνα δρόμου. Αναλαμβάνουμε και άλλες δραστηριότητες. Έχουμε εδώ και καιρό τμήμα παραδοσιακών χωρών για τα μέλη της Ένωσης και τις οικογένειές τους, έχουμε τμήμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, τμήμα γυμναστικής. Όταν ήρθε η κα Ζορμπά και μας έκανε αυτή την πρόταση, δεν την αφήσαμε να πάει χαμένη. Και οι αστυνομικοί άλλωστε είναι μέλη της κοινωνίας, μη ξεχνάμε πως έχουν και αυτοί ενδιαφέροντα και δραστηριότητες έξω από τη δουλειά τους», σχολιάζει στο «Γ» ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ακαρνανίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Άγγελος Κούτσικος.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες, όπως και οι πρόβες για το θεατρικό, γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας φυσικά, τα απογεύματα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης και στη συνέχεια θα συνεχιστούν στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας είναι η μοναδική Αστυνομική Διεύθυνση που διαθέτει θεατρική ομάδα, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Ακαρνανίας κ. Ρούσσης, πρόκειται για μια προσπάθεια που σκοπό έχει να αναδείξει το πολιτιστικό πρόσωπο της Αστυνομίας: «Από την πρώτη στιγμή μας άρεσε η ιδέα της θεατρικής ομάδας και αγκαλιάσαμε την όλη προσπάθεια όλοι μαζί. Η Αστυνομία έχει ανθρώπινο πρόσωπο και αυτό είναι που θέλουμε να αναδείξουμε. Οι αστυνομικοί είναι ευαίσθητοι και αλληλέγγυοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, τον πολιτισμό. Απώτερος σκοπός μας είναι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα!»

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-Εφημερίδα «Γεγονός»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ