2014-03-10 09:17:15
Φωτογραφία για Κυπριακό Φυσικό Αέριο: Μυρίζει άσχημα στο παρασκήνιο
Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η μη εξέλιξη στα θέματα του φυσικού αερίου, όπως το επισήμανε και με δηλώσεις του χθες ο τέως υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης, που ακόμα κι αν οι δηλώσεις του γίνονται για λόγους αντιπολιτευτικής πολιτικής, οι ανησυχίες είναι υπαρκτές.

«Η αδράνεια της κυβέρνησης αφήνει χώρο σ' όσους κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές για να προωθήσουν τα σχέδιά τους», είπε, σημειώνοντας έτσι την πιο σοβαρή πτυχή αυτής της ιστορίας.

Υπάρχουν σχέδια και «άλλες επιλογές» και η κυβέρνηση οφείλει να τα προλάβει. Αν δηλαδή διαφωνεί με αυτά. Διότι υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο να μη διαφωνεί.

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, σε διάφορους παρασκηνιακούς διαδρόμους προωθείται η ιδέα ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή της Κύπρου είναι να συνδέσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της με την Τουρκία, που φιλοδοξεί να γίνει ο πιο ισχυρός ενεργειακός κόμβος της περιοχής χωρίς να διαθέτει δικά της κοιτάσματα.


Κι αυτή η προοπτική, για να είναι πιο ελκυστική ή και πιο εκβιαστική, διασυνδέεται με τη λύση του Κυπριακού και με την οικονομική ανάκαμψη. Δεν θα ήταν καθόλου πρόβλημα αυτό αν απέναντί μας ήταν μια άλλη χώρα κι όχι η Τουρκία με τους νεοσουλτάνους της, που τα σχέδιά τους για την Κύπρο δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την ελπίδα του κυπριακού λαού για ειρηνικό και ασφαλές μέλλον.

Η διασύνδεση της λύσης με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ακυρώνει αυτομάτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα και την ώρα που φραστικά οι πάντες αναγνωρίζουν αυτά τα δικαιώματα, που στο κάτω-κάτω βρίσκονται πάντα εντός διεθνούς δικαίου. Ακυρώνει και την προοπτική να γίνει η Κύπρος ενεργειακό κέντρο της περιοχής και όχι η Τουρκία.

Είναι γι΄ αυτό, που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προωθήσει τη δημιουργία τερματικού σταθμού στο Βασιλικό κι ας είναι πολλαπλάσιο το κόστος. Οι εταιρείες που θα ασχοληθούν και θα επενδύσουν είναι έτοιμες. Η ΕΜΙ έχει ολοκληρώσει και τη διαβούλευση, η TOTAL είναι σε αναμονή.

Το ερώτημα είναι αν είναι έτοιμη και η κυβέρνηση ή αν έχει πεισθεί να καθυστερήσει τους σχεδιασμούς για να δει τι θα γίνει με το Κυπριακό και πόσο προσφερόμενο θα είναι να συζητήσει σε κάποια φάση και την απευθείας διοχέτευση στους τουρκικούς αγωγούς.

Αν είναι σωστές οι καταγγελίες Συλικιώτη ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει «στην παγοποίηση όλων των ενεργειών για προώθηση της δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης», πρόκειται για έγκλημα. Γιατί τα κοιτάσματα είναι η μόνη προοπτική που υπάρχει για να σωθεί η Κύπρος. Και οικονομικά αλλά και από τον στραγγαλισμό της Άγκυρας.

Άριστος Μιχαηλίδης

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ