2014-03-19 10:09:07
Φωτογραφία για Δήμος Γρεβενών: Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής για το έτος 2013
Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών.

Καμία νέα δανειακή υποχρέωση για τον Δήμο Γρεβενών - Αποπληρωμή των παλαιών.

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, παρουσία του Βουλευτή Γρεβενών κ. Τιμολέοντα Κοψαχείλη, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, Προέδρων και μελών των Τοπικών Συμβουλίων, Διευθυντών, Προϊσταμένων και στελεχών του Δήμου και πολιτών, η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών με θέμα: Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής για το έτος 2013.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης στην έναρξη της ομιλίας του ευχαρίστησε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, τους διευθυντές, τους προϊσταμένους και τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου για τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των πολιτών και της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου
. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2013 τονίζοντας μεταξύ άλλων: «όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε,και πιστεύω ότι τα καταφέραμε, μία δημοτική πολιτική με επίκεντρο τα συμφέροντα των δημοτών και του τόπου μας, χωρίς στεγανά, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς με μοναδικό όραμα να καταστήσουμε τα Γρεβενά τόπο ευημερίας για τους δημότες μας και ολόκληρη την περιοχή, εστία ανάπτυξης και δημιουργίας» και συνέχισε «Τρία χρόνια πριν, στην έναρξη των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής να οδηγήσει το Δήμο στην πρωτόγνωρη πραγματικότητα που διαμορφωνόταν, λίγοι θα πίστευαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Οι προοπτικές φάνταζαν πενιχρές μπροστά στο μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων. Η αβεβαιότητα και η ρευστότητα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, απογοήτευε τους περισσότερους. Επίσης, οι υποχρεώσεις παλαιών οικονομικών χρήσεων που αναλάμβανε ο νέος φορέας δεν ήταν αμελητέες.

Αντιμέτωποι με τις ανωτέρω δυσχέρειες, δεν φυγομαχήσαμε. Καταφέραμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και θέσαμε τις βάσεις για την χάραξη ελπιδοφόρων προοπτικών.

Το 2013 ήταν η χρονιά που περισσότερο από κάθε άλλη φορά άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα στην κοινωνία των Γρεβενών τα αποτελέσματα των κόπων μας. Τα έργα δεν αποτελούν πλέον σχέδια στο χαρτί. Υλοποιούνται καθημερινά στην πόλη και στις Τοπικές - Κοινότητες. Ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής αντιλαμβάνεται τη δυναμική που διαμορφώνεται.

Ειδικότερα, στο τομέα των έργων:

Συνολικά είναι ενταγμένα πλέον 38 έργα, σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα προϋπολογισμού 63.693.124,16€, τα περισσότερα εκ των οποίων πήραν οριστική ένταξη την περασμένη χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, την Κατασκευή του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ, τις αναπλάσεις των τοπικών διαμερισμάτων του Βόρειου και Νότιου τμήματος της Δημοτικής Ενότητας Γρεβενών, τη διευθέτηση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χειμάρρου Γρεβενίτη, το δρόμο Αγίας Παρασκευής – Βασιλίτσας.

Υλοποιούνται ήδη 16 από αυτά, όπως η ανάπλαση των περιοχών Αμπέλια, Κούρβουλο, Εργατικών κατοικιών, τα αποστραγγιστικά έργα στους Φιλιππαίους, η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των παιδικών σταθμών, η αποκατάσταση της γέφυρας Δασυλλίου, οι αναπλάσεις πολλών οικισμών (Δοτσικού, Τρικώμου, Φιλιππαίων, Κυδωνιών, Τρικόρφου, Μεγάρου κ.λ.π.).

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η εκτέλεση του μεγάλου έργου της ύδρευσης της πόλης, που υλοποιείται από τη ΔΕΥΑΓ, ενώ η εταιρία ενέταξε και το έργο της αντικατάστασης του δικτύου της Σμίξης που σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Στο πρόγραμμα Leaderέχουν ενταχθεί συνολικά 7 έργα: ( Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση οικισμού Κιβωτού, Κατασκευή χώρων δασικής αναψυχής στη θέση Σμίξη και μοναστήρι στον ποταμό Αλιάκμονα, Αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών, Βελτίωση βατότητας αγροτικού οδικού δικτύου δημοτικής ενότητας Βεντζίου, Κατασκευή χώρων Δασικής Αναψυχής στη θέση ‘‘Λάτνα’’ και ανάδειξη μονοπατιού ‘‘Παλαιοκνίδη – Κρεμαστός’’ Δήμου Γρεβενών, Αποκατάσταση Περιβαλλοντικά Υποβαθμισμένων περιοχών στους οικισμούς Κνίδης, Πόρου και Σαρακήνας, Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση οικισμού Κοκκινιάς) ενώ θετικάαξιολογούνται τρία ακόμη έργα που αναμένεται η οριστική τους ένταξη: Η Βελτίωση της βατότητας του Αγροτικού Οδικού Δικτύου του Ανατολικού τμήματος Δήμου Γρεβενών, η Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση του οικισμού Σαρακήνας και η Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση των οικισμών Αηδονίων και Κληματακίου.

Εξασφαλίστηκαν επιπλέον πρόσθετοι σημαντικοί πόροι και από εθνικά προγράμματα όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (Έργο: Συντήρηση-Αποκατάσταση οδικού άξονα διασταύρωσης Α Παρασκευής - Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο ''Βασιλίτσας'', πίστωση 200.000,00 €), το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Πολεμικό Μουσείο , πίστωση 35.000,00 κ.λ.π.) ενώ ξεκίνησε και υλοποιείται το έργο της Βελτίωσης και Ανακατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου, προϋπολογισμού μελέτης 1.005.000,00 € χρηματοδοτούμενο από πιστώσεις ΣΑΤΑ, που ικανοποιεί χρόνιο και επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Στο ίδιο πλαίσιο δημοπρατήθηκε το έργο “Ανάπλαση και συντήρηση πλατειών του Δήμου (Πάρκο Μερά) προϋπολογισμού 599.000,00. Γενικότερα οι περιορισμένοι πόροι της ΣΑΤΑ ( -60% από το 2009 ), αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κυρίως σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης των υποδομών (οδικά δίκτυα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστοι χώροι, σχολεία κ.λ.π.).

Στην Κοινωνική Μέριμνα :

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στον πρώτο ουσιαστικά χρόνο λειτουργίας του, διένειμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα είδη πρώτης ανάγκης σε 170 δικαιούχες οικογένειες ενώ συνεχίστηκε το Πρόγραμμα της “Δωρεάν διανομής τροφίμων” του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, από το οποίο επωφελήθηκαν 1424 συμπολίτες μας.

Η ιματιοθήκη κάλυψε πολλές ανάγκες ενώ οι υπηρεσίες πρόνοιας παρείχαν πλήρη στήριξη στους ευπαθείς συνδημότες μας.

Η Μαθητική Εστία ενεργοποίησε πλήρως το νέο της ρόλο ως δομή κοινωνικής μέριμνας με διευρυμένες αρμοδιότητες. Φιλοξένησε μαθητές ενώ σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου πρόσφερε συσσίτια σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε τη συνέχιση του Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 6-12 ετών» και «Κοινωφελούς Εργασίας» με πολύ καλά αποτελέσματα.

Εκτός από τα έργα και την κοινωνική μέριμνα και σε άλλες πτυχές της δραστηριότητας του Δήμου έγιναν σημαντικά πράγματα το 2013. Στον οικονομικό τομέα συνεχίστηκε ο σταδιακός εξορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου σε συνθήκες δραματικής περικοπής των επιχορηγήσεων (-53% στο σύνολό τους από το 2009). Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε ενώ εντυπωσιακή είναι η βελτίωση της ποιοτικής διάρθρωσης των δαπανών, υπέρ των επενδυτικών- δραστηριοτήτων. Στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχαμε απορροφητικότητα 100%.

Στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου, με τακτικό και συστηματικό πλύσιμο των δρόμων, των πλατειών, των πάρκων και των λαϊκών αγορών, τη συντήρηση του πρασίνου και το κλάδεμα των δένδρων, προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο τομέα αυτό, ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στην εγκατάσταση και λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος διαβαθμισμένης συντήρησης απορριμάτων που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο συνολικό μηχανισμό καθαριότητας του Δήμου και στην ανάπτυξη σημαντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα καθαριότητας και προώθησης της ανακύκλωσης.

Σημαντική εξέλιξη για το Δήμο μας αποτελεί τόσο η συγκρότηση της αρχαιολογικής συλλογής του Νομού που θα στεγαστεί στο κτίριο της μαθητικής εστίας, όσο και η ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου στο μύλο του Μπούσιου, του 5ου κατά σειρά στη χώρα. Ο Δήμος Γρεβενών, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων εκδηλώσεων «θεσμών», ενώ ενέταξε στις εκδηλώσεις αυτές και τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής όπως: της μάχης του Σνιχόβου, των πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 στο ύψωμα της«ΑΝΝΙΤΣΑΣ», των θυμάτων πολεμιστών Γρεβενιωτών της ΕΛΔΥΚ 1974,των θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας στην Τ.Κ. Κοσματίου. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθιερώθηκε η κεντρική εκδήλωση του Δήμου, στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Ιούλιο του 1944, να πραγματοποιείται στην Τοπική Κοινότητα Κοσματίου κάθε δεύτερη Κυριακή του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους.

Σε άλλο κλίμα, μοναδικές στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας πρόσφεραν στους μικρούς μας φίλους οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς που προσέλκυσαν και αρκετούς ξένους επισκέπτες».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε: «Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της περασμένης χρονιάς, πιστεύουμε ότι, ξέχωρα από την αναμφισβήτητη πρόοδο σε όλους τους τομείς, το στοιχείο που σηματοδότησε το πέρασμά της ήταν η έναρξη υλοποίησης μιας σειράς αναπτυξιακών έργων που δίνουν προοπτική και ελπίδες στον τόπο μας».

Στην Ιστοσελίδα του Δήμου, οι δημότες μας και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να ανατρέξει για την πλήρη και αναλυτική παράθεση του συνόλου των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2013.
greveniotis.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ