2014-03-21 13:16:03
Φωτογραφία για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Το «μπαλάκι» τώρα στις Βρυξέλλες μετά τις ενέργειες του ΥΕΘΑ για να ξεμπλοκάρει το αμυντικό σκέλος
Η αποσύνδεση και του αμυντικού κομματιού, που είναι η παραλαβή των υποβρυχίων, από τη λειτουργία και το μέλλον του Σκαραμαγκά είναι η συνταγή που ακολούθησε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον την επιχειρησιακή συνέχεια του Στόλου, που ήδη έχει διαταραχθεί αρκετά με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Καθυστερήσεις που αποδίδονται στο δαιδαλώδες πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ναυπηγείων και των σχέσεών τους με τις γερμανικές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία του προγράμματος. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που έγινε χθες το πρωί από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος έδωσε σε αδρές γραμμές το πλαίσιο των ενεργειών που ακολουθήθηκαν.

Ασφαλιστικά

Με γνώμονα ότι η διασφάλιση των υποβρυχίων αποτελεί τη βασική ευθύνη του ΥΠΕΘΑ, καταλογίστηκε στην Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) και στις εταιρίες κατόχους των μετοχών τους (ThyssenKrupp και Priminvest) το σύνολο των ποσών που πληρώθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο από το 2010 έως τα μέσα του 2011, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, αφού δεν υπήρξε πιστοποίηση ανάλογης προόδου των εργασιών.


Παράλληλα, έγινε προσφυγή ασφαλιστικών μέτρων κατά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να εξασφαλιστεί η συντήρηση των υποβρυχίων. Ετσι κατέστη σαφές προς την ιδιοκτησία τους ότι φέρει αποκλειστική ευθύνη να αποζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο για κάθε ζημία των υποβρυχίων που προκαλείται από την «ομηρία» τους στα κλειστά ναυπηγεία.

Οι ενέργειες αυτές δημιούργησαν στον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Iskandar Safa μια κατάσταση τόσο πιεστική, που υποχρεώθηκε να συνδιαλαγεί με το υπουργείο, που του τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα διαπραγματεύσεως για τα υποβρύχια για όσο διάστημα εκκρεμεί η αγωγή του κατά του Ελληνικού Δημοσίου και για όσο χρόνο δεν αναγνωρίζει την υποχρέωση να επιστρέψει τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά για τα δύο νέα υποβρύχια, η ναυπήγηση των οποίων δεν έχει καν ξεκινήσει.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Safa βεβαίωσε το υπουργείο εγγράφως ότι αποδέχεται να αποδεσμευτούν τα υποβρύχια ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να χρησιμοποιήσει το υπόστεγο των ναυπηγείων (που ούτως ή άλλως του ανήκει) ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να γίνουν οι δοκιμές. Αλλωστε ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν από μόνα τους τα υποβρύχια, εάν δεν επιλυθεί το όλο θέμα των ναυπηγείων, αν δηλαδή δεν διευθετηθεί η διαφορά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να λειτουργήσουν, όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί, για να μπορούν να παίρνουν και στρατιωτικές παραγγελίες ξένων κρατών και βέβαια να έχουν τη χρήση της μεγάλης δεξαμενής τους.

Η πίστωση που θα εκταμιευθεί αφορά το ποσό των 75.500.000 ευρώ, που βρίσκεται δεσμευμένο στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ ακριβώς για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων. Ετσι εκτιμάται ότι σε λίγους μήνες θα αρχίσει η παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό των τριών νέων υποβρυχίων τύπου 214 (Πιπίνος, Ματρώζος και Κατσώνης) και του εκσυγχρονισμένου 209 (Ωκεανός), αφού γίνουν οι δοκιμές τους εν πλω και η πιστοποίηση όλων των συστημάτων τους.

Ευθύμιος Π. Πέτρου

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ