2014-03-28 16:10:13
Φωτογραφία για Πανελλαδικές 2014: Πέφτουν οι βάσεις και στα 5 πεδία
Υποχωρεί από το σχεδόν 19 διολισθαίνοντας προς τη περιοχή του 18,5 ο βαθμός πρόσβασης στις περιζήτητες σχολές, με κορυφαία την Ιατρική Αθηνών, η οποία πέρυσι απαίτησε από τον τελευταίο εισακτέο της 18.916 μόρια.

Η πριμοδότηση των υποψηφίων της γενικής σειράς με τις 11.500 θέσεις των ειδικών κατηγοριών, τις οποίες κατήργησε το υπουργείο Παιδείας καθ’ υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρείται βέβαιο ότι θα ρίξει τις βάσεις και στα πέντε επιστημονικά πεδία (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικών και Οικονομικών Επιστημών), υπό την προϋπόθεση ότι η φετινή Κεντρική Εξετάσεων θα διατηρήσει το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων περίπου στα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα αναστραφεί, εάν ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων πέσει ραγδαία, φουσκώνοντας την κλίμακα των υψηλών βαθμολογιών.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η αύξηση κατά 907 του συνόλου των εισακτέων (συν 241 στα Πανεπιστήμια και συν 666 στα ΤΕΙ) θεωρείται αμελητέα και δεν θα επηρέαζε τις βάσεις, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών, στις οποίες μέχρι και πέρυσι αναλογούσε περίπου το 17% του συνόλου των θέσεων. Φέτος, αυτό το ποσοστό θα το προσποριστούν οι υποψήφιοι της γενικής σειράς, οι οποίοι το διεκδικούν με μεγαλύτερες αξιώσεις.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ