2014-03-30 15:23:05
Φωτογραφία για Αφιέρωμα της Die Zeit στην Κρήτη ως ταξιδιωτικό προορισμό: «Κρήτη: Χορός με την καρδιά»
Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας η Die Zeit – με κυκλοφορία 518.662 αντίτυπα έχει αφιέρωμα για τα Χανιά και την Κρήτη Στη σημερινή της έκδοση, η ε/φ Die Zeit φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ – αφιέρωμα στην Κρήτη που υπογράφει ο Bjørn Erik Sass με τίτλο «Κρήτη: Χορός με την καρδιά».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην Κρήτη και αποτελεί μία παράθεση των εντυπώσεων και εμπειριών του συντάκτη μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι του στο νησί.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης, κατά την παραμονή του στην Κρήτη τον περασμένο Ιανουάριο ήρθε σε επαφή με τους ντόπιους και με επίκεντρο την αγάπη τους για το χορό αρχίζει να ανακαλύπτει την ομορφιά του νησιού και της κουλτούρας του.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, όπως παραδέχεται δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία ή ιδιαίτερη ικανότητα στο χορό, στην Κρήτη του δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί αβίαστα συμμετέχοντας στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και τελικά να ξεπεράσει την φυσική του αδεξιότητα στο χορό και τις αναστολές του.


Έχοντας ως μόνη, προηγούμενη αναφορά την πασίγνωστη σεκάνς της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς, με τον Antony Quinn στον ομώνυμο ρόλο να χορεύει συρτάκι, ο συντάκτης επισκέπτεται την πόλη των Χανίων και μαγεύεται από την ομορφιά της πόλης. Από κει ξεκινά μια περιπλάνηση σε όλη την Κρήτη με απώτερο στόχο να μάθει να χορεύει και ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με την γαστρονομική παράδοση και τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων.

Κατά τη διαμονή του στο νησί, ο συντάκτης φιλοξενείται σε ένα απλό κρητικό σπίτι και βιώνει άμεσα τη σημασία που κατέχει στη ζωή των Κρητικών η παραδοσιακή μουσική με πρωταγωνιστή τον ήχο της λύρας. Ο συντάκτης περιπλανώμενος σε διαφορετικές περιοχές, ορεινές και παράκτιες, εξοικειώνεται με τα κρητικά ακούσματα που προέρχονται τόσο από τους ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, όσο και από τους σύγχρονους μουσικούς όπως ο Ψαραντώνης ή ο ιρλανδικής καταγωγής Ross Daly που υπηρετούν με συνέπεια την κρητική μουσική παράδοση.

Κλείνοντας, ο συντάκτης σημειώνει ότι εκείνο που απεκόμισε από αυτήν την ταξιδιωτική του εμπειρία είναι ότι ο χορός, όπως του επεσήμαναν και οι κρητικοί οικοδεσπότες του, είναι περισσότερο ζήτημα προσωπικής προσέγγισης με συναίσθημα και ανοιχτή καρδιά και λιγότερο ζήτημα τεχνικής και εκμάθησης των βημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Mr. Sass, υποδέχθηκε και του παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόταν στα Χανιά, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Δήμος Χανίων και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Χανίων κ Μαρία Κοκκινάκη.
flashnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ